Afbeelding
Foto: BrugMedia

Nieuw vaandel bol van geschiedenis voor IJsclub De Hoop

GRAFHORST - IJsclub De Hoop uit Grafhorst heeft voor het eerst sinds decennia weer een nieuw vaandel. Het is de derde in de bijna 120-jarige geschiedenis van de vereniging. Het tweede vaandel raakte zoek medio jaren zestig. Gelukkig waren er nog wel foto’s op basis waarvan een nieuwe kon worden gemaakt.

Het vaandel heeft de originele kleuren van de ijsvereniging. Boven het vaandel prijkt een schaats, zoals dat hoort. Maker van de schaats is Arnold van Ittersum die de schaats op vrijwillige basis vervaardigde. 

Dan het vaandel zelf. Dat is meer dan zomaar een attribuut. In de tijd dat IJsclub De Hoop nog bekendstond om zijn nationale wedstrijden met schaatsers die van heinde en verre kwamen, werd het rondgedragen bij grote wedstrijden. Na afloop, als de winnaar bekend was, werd het vaandel besprenkeld met Berenburg uit de Siebana-beker. Dit is een zilveren beker, verbonden aan streekwedstrijden. De beker ging na afloop van grote wedstrijden van hand tot hand in eerst café Siebrandt en later café Last. De laatste die de beker won was Henk Stam in de barre winter van 1963. In de jaren daarna raakten zowel het vaandel als de beker zoek. De beker dook echter weer op in 1986 en werd toen aan Stam gegeven. Inmiddels staat hij bij Henk Zegers thuis, lid van De Hoop en initiator van het nieuwe vaandel.  Zegers is erg blij dat er nu weer een vaandel is. Net zoals dat geldt voor Bart Last, die eveneens lid is van de vereniging. Hij is nog te jong om het eerdere vaandel met eigen ogen te hebben gezien en alleen dat al maakt het nieuwe vaandel bijzonder. In al de tussenliggende jaren was er enkel een vlag als symbool van ijsvereniging De Hoop. Die vlag moest het echter stellen zonder schaats. Wel prijkt op de vlag zelf, in het midden, een zalm. Het symbool voor de vissersplaats Grafhorst. Nu er weer een nieuw vaandel is, is het ook de tijd om deze te tonen aan het publiek. Zegers en Last lieten onlangs het vaandel vereeuwigen door er mee op de foto te gaan.