Wilsum wint IJsselderby tegen Zalk in een zenuwslopende slotfase

(door Arjan Knul)

WILSUM - Het was in de 4e minuut van de blessuretijd toen Wilsum nog een keer de bal in het zestienmetergebied van Zalk bracht en deze voor de voeten viel van Melvin Hofstede. De Wilsumer bekroonde zijn invalbeurt met de 4-3 voor de thuisploeg. Hij besliste daarmee zaterdag de voetbalderby in een toch al knotsgekke slotfase. Zalk was  twee minuten daarvoor namelijk nog op gelijke hoogte gekomen.

Zalk-speler Michel Hamer had een strafschop weten te verzilveren door deze onberispelijk binnen te schieten. Dat was tamelijk onverwachts, want Zalk had het laatste kwartier met 10 man moeten voetballen vanwege een rode kaart (twee keer geel) voor van den Bosch. Waar Zalk dacht met een punt huiswaarts te keren, was het dus echter Wilsum dat de volle buit pakte en daarmee belangrijke punten mocht bijschrijven in de spannende competitie. Dat er die middag kon worden gevoetbald was te danken aan de vrijwilligers van Wilsum die het veld hadden schoongeveegd van sneeuw, geholpen door een deel van de Wilsum-selectie. Het resultaat was een prima bespeelbaar veld. Samen met het prachtige weer en veel publieke belangstelling zorgde dat voor alle ingrediĆ«nten voor een mooie pot voetbal en dat werd het. Zalk kwam op voorsprong na goed combinatievoetbal van Michel en Gerben Hamer, met als eindstation een pass op Jeremy van Dijk. Van Dijk rondde kundig af en tekende daarmee in de 25e minuut voor de 0-1. Het gebeurde in een fase waarin Wilsum meer balbezit had, maar daar te weinig rendement uit haalde. Zo werd een uitstekende lange bal van Wilsums centrale verdediger, Marijn Mijnheer, door aanvaller Daniel Niemijer verlengd naar de tweede paal en had Gert Jan Sollie de 1-0 voor Wilsum moeten in koppen. Een treffer bleef echter uit. Wilsum scoorde alsnog de op dat moment verdiende 1-1. Rienk van de Wetering legde de bal uit een vrije trap opzij richting Marijn Mijnheer, die liet zien over een voortreffelijke trap te beschikken. De goed geplaatste bal verdween -met 35 minuten spelen op de klok- onhoudbaar voor doelman Nik Kloosterboer van Zalk in de korte hoek.

De gelijkmaker leidde een rommelige fase in. Ook werd het duel venijniger met de nodige fysieke duels. Zalk-libero Van den Bosch kreeg geel na een gevecht om de bal met Wilsum-spits Schoonhoven. Het rustsignaal van scheidsrechter Voulon kwam wat dat betreft op een goed moment. Na de rust was het snel raak voor Wilsum. Uit een voorzet vanaf rechts van Van de Wetering kopte Sollie de bal nu wel achter Kloosterboer: 2-1. Wilsum kreeg vervolgens een aantal kansen om de score verder op te voeren. Niemijer verzuimde echter twee keer in een 1-op-1-situatie met de keeper om te scoren. Dit werd afgestraft door een efficiƫnt Zalk. Bij Wilsum stonden de spelers even niet goed opgesteld na een wissel, waarbij Mijnheer vanwege een blessure het veld had verlaten. Steven van der Weerd (bij Zalk ingevallen voor Henniphof) vond zijn weg in de zestien en schoot na ruim een uur voetbal, met een schuiver, de 2-2 binnen. Wie verwacht had dat de wedstrijd daarna zou stilvallen, kwam bedrogen uit. Wilsum-spits Schoonhoven schoot, na wat frommel-werk, de bal hard tegen de touwen. Wat volgde waren een aantal wissels aan beide kanten en ook kreeg Van den Bosch zijn tweede gele kaart. Zalk gaf zich daarmee nog niet gewonnen. Een diepe bal op van Dijk leverde een situatie op waarbij Wilsum aan de handrem moest trekken. De toegekende strafschop betekende de 3-3 maar niet het laatste woord. Dat was dus aan Hofstede.