Afbeelding
Foto: Tennekes

Wisselvallig Wit-Blauw verslikt zich bijna in nummer laatst: 'Gelijkspel voelt als een verlies'

KAMPEN - De korfballers van Wit-Blauw hebben zich zaterdag bijna verslikt in de nummer laatst van de competitie. Tegenstander Tweemaal Zes verhief gedurende de wedstrijd het achterverdedigen tot kunst en daar hadden de Kampenaren het erg lastig mee. Nadat ze in de eerste helft vrijwel nog de hele tijd hadden voorgestaan, kantelde het duel compleet. Er waren twee tactische ingrepen nodig om nog tot een gelijkspel te komen: 20-20.

Dat Tweemaal Zes met achterverdedigen probeerde om de snelheid uit het spel te halen, kwam niet helemaal als een verrassing. Wit-Blauw is een team dat veel scoort vanuit de dynamiek. Om dit gevaar te beteugelen besloot de hekkensluiter te kiezen voor deze strategie. Trainer Jelle Visscher van Wit-Blauw na afloop: “We waren niet constant genoeg, wisselden goede en mindere fases af. Als je weet dat je beter kunt, maar dat niet de hele wedstrijd laat zien, voelt een gelijkspel als een verlies.” Bij achterverdedigen van de tegenstander is het zaak geduld te bewaren, weet Visscher. “Je moet gefocust zijn, pogingen halen en daar vervolgens uit scoren.” Hoewel de beginfase stroef verliep bij Wit-Bauw kwamen de Kamper korfballers gaandeweg het duel beter in het spel. Dat resulteerde in een voorsprong die op een gegeven moment twee treffers verschil bedroeg: 8-6. Wit-Blauw slaagde er echter niet in om deze marge te behouden. De teams gingen rusten met een stand van 10-10. In de tweede helft werd het er niet beter op. Tweemaal Zes wist zelfs een riante voorsprong te nemen van 13-17. De gasten kwamen in een flow en wisten ineens uit alle hoeken en standen te scoren. Visscher: “Dat is mooi voor hen en dat kan gebeuren. Maar wij als Wit-Blauw moeten in zo’n geval mee blijven scoren en er voor zorgen dat het verschil niet groot wordt. Wij hebben in die fase tien minuten niet weten te scoren en dat is echt lang.”

Als antwoord op een ontketend Tweemaal Zes paste Visscher twee wissels toe. Tom Westerveld werd in het veld gebracht om verdedigend de twee uitblinkers bij Tweemaal Zes aan banden te leggen. In aanvallend opzicht werd Alex Wong gebracht, die samen met Vladimir Slot voor gevaar moest zorgen. Zonder zelf te scoren wist Wong de tegenstander dermate veel werk te bezorgen dat andere spelers meer vrijheid kregen en het gevolg was dat Wit-Blauw wist terug te komen tot 18-18. De Kamper ploeg slaagde er echter niet in om door te pakken en moest uiteindelijk genoegen nemen met een 20-20-gelijkspel. Visscher: "Het achterverdedigen van een tegenstander is misschien niet leuk, maar het is wel een van de facetten van het korfbal en het hoort erbij. Dat is iets om op te trainen. Wit-Blauw is een ploeg in opbouw in een moeilijke competitie en dat wisten we van te voren. Overigens is er geen reden tot zorg", aldus de oefenmeester, doelend op de plek van Wit-Blauw in de middenmoot. In de komende wedstrijden zal Wit-Blauw het moeten stellen zonder de inbreng van Denice de Vries. Zij ondergaat een operatie en is een aantal weken uit de roulatie.