Vikingschepen in Roskilde
Vikingschepen in Roskilde (foto: Ria Busser)

Stadsdebat over waarde en behoud van de IJsselkogge voor Kampen

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – Niet alleen op het Kamper stadhuis breekt men zich het hoofd over de toekomst van ’onze’ IJsselkogge in Lelystad. Ook in de Kamper samenleving roert men zich. Volgende week vindt er een stadsdebat plaats. Vooruitlopend daarop publiceren we een pleidooi voor behoud en expositie.

De scheepsvondst in de IJssel van een goed geconserveerde originele kogge, is uniek. Dit kan een nieuwe impuls vormen voor Kampen.
Dinsdag 21 maart om 19.30 uur mag iedereen daarover meepraten in de St. Annakapel Het gaat nadrukkelijk niet om de eventuele locatie.

Stadsdebat

Jacolien van de Wetering, CDA-raadslid, en Edward Boon, D66-commissielid, stellen tijdens het debat de vraag centraal wat de waarde en betekenis van een goede expositie van de IJsselkogge kan zijn voor Kampen en aan welke voorwaarden dan voldaan moeten worden. Terwijl Van de Wetering erop wijst dat een goede expositie geld oplevert stelt Boon dat de discussie wel erg veel over geld gaat en weinig over de waarde en betekenis.

Onder de Kampenaren die vurig pleiten voor behoud en expositie is het echtpaar Busser. Zij stellen dat er een nieuwe impuls in Kampen moet komen voor de ”braindrain” in de laatste decennia. „Vorige eeuw redde een grootscheepse Stadsvernieuwingsoperatie de Kamper binnenstad van de ondergang,” schetsen Rob en Ria Busser, „en het begint allemaal weer wat sleets te worden.” In een uitvoerig en onderbouwd pleidooi schetsen zij de kansen en mogelijkheden. Volgende week verschijnt dat in De Brug. Nu al is dat op de Brugsite te lezen met het scannen van de QR-code: