CU en CDA vragen extra geld voor Bovenkerk

KAMPEN - Vrijdagochtend 10 maart heeft Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, een bezoek gebracht aan Kampen. Hierna vroeg zij in de Tweede Kamer samen met CDA’er en Kampenaar Hilda Palland-Mulder via schriftelijke vragen aandacht voor de kosten van de restauratie van de kerk.

Van der Graaf bezocht de Bovenkerk samen met Sybren Stelpstra, statenlid in Overijssel. Daar werd de groep rondgeleid door Jan Quintus Zwart, die ze meenam de steigers op om de scheuren in de gewelven van dichtbij te bekijken.

Grootste kerk regio

“De Bovenkerk is een rijksmonument van grote historische, culturele en maatschappelijke waarde”, aldus de partij. “Het is de grootste kerk in deze regio. Helaas is de kerk ruim een jaar geleden in de steigers gezet om noodzakelijk onderhoud uit te voeren. Dit naar aanleiding van ontdekte ernstige scheurvorming in de gewelven van de kerk. Deze scheuren zijn ontstaan als gevolg van verzakking van de kerk en de toren. Kortgeleden zijn ook scheuren ontdekt boven het wereldberoemde orgel. Ter bescherming tegen vallende stenen is het orgel daarom ingepakt en zijn de beelden van het orgel verwijderd.”

De kosten voor restauratie van de gewelven alleen al zijn minimaal 2 miljoen euro, waarvan de provincie 7 ton voor haar rekening neemt. Maar om te voorkomen dat in de nabije toekomst opnieuw scheurvorming zal ontstaan, zal eveneens onderzoek moeten worden gedaan naar noodzakelijke herfundering van de kerk. Dit zal nog miljoenen extra kosten.

Kamervragen

Naar aanleiding van haar bezoek heeft Van der Graaf vrijdag samen met CDA’er Hilde Palland-Mulder aan de staatssecretaris van Cultuur & Media gevraagd om een substantiële bijdrage beschikbaar te stellen vanuit het Rijk voor de restauratie en herfundering van de Bovenkerk.

De twee vragen de staatssecretaris onder andere of zij zich realiseert dat de stichting Bovenkerk, de gemeente Kampen en de Protestantse Gemeente de kosten van een dergelijke grootschalige restauratie onmogelijk zelf kunnen dragen. Daarnaast vragen zij of de staatssecretaris dan ook de mening deelt dat een substantiële bijdrage vanuit het Rijk gerechtvaardigd is.

"Dit om de kerk weer toekomstbestendig te maken voor deze regio en de gemeenschap in Kampen. Voorlopig is het afwachten of de staatssecretaris bereid is om over de brug te komen en met de Bovenkerk en de gemeente Kampen in overleg te treden. Want Kampen zonder Bovenkerk, dat is toch werkelijk onvoorstelbaar.”