Het conserveringsstation bij Batavialand in Lelystad
Het conserveringsstation bij Batavialand in Lelystad (foto: Maarten van Gemert)

Pleidooi vooraf aan stadsdebat over IJsselkogge: wat is de IJsselkogge waard voor Kampen?

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – In aanloop naar het stadsdebat over de IJsselkogge, pleiten Rob en Ria Busser vurig voor behoud en terugkeer van de ”unieke scheepsvondst”. Dinsdag 21 maart om 19.30 uur is iedereen uitgenodigd in de St. Annakapel, Broederweg 10, om mee te praten. Bij afwezigheid van voornoemde echtelieden hebben zij hun pleidooi op schrift gesteld.

Vorige week stond er bij de aankondiging een kort voorproefje van het pleidooi. Hieronder staat samengevat de letterlijke weergave, zoals via de QR-code volledig op de Brugsite te lezen is. Eerder pleitten Rob en Ria Busser, in navolging van Jan van Werven, voor een Hanzemuseum. Het stadsdebat gaat nadrukkelijk niet over de eventuele locatie van de IJsselkogge maar over de waarde daarvan en het belang van behoud. Nu eerst de Bussers aan het woord.

Twee dingen

1. Beseft moet worden dat het hier om een unieke vondst van een historisch schip gaat waarover in relatie met de geschiedenis van Kampen een publiekstrekkende expositie mogelijk is. De tot nu toe door de gemeente ontwikkelde plannen voor een standalone expositie, een schip in een te nauwe vitrine, kosten alleen maar geld en leveren uiteindelijk niks voor Kampen en de regio op.
2. Beseft moet worden dat Kampen hiervan kan profiteren. Mits dit schip in een te bouwen nationaal museum wordt tentoongesteld. De opbrengsten, niet alleen in financiële zin, moeten en kunnen veel groter zijn dan de kosten.

Unieke vondst

De scheepsvondst in de IJssel is wellicht de grootste kogge die ooit in Nederland gevonden is. Een schip, zo groot dat het gediend kan hebben als varend kasteel. Het schip heeft grotendeels zijn vorm behouden terwijl de meeste koggewrakken in de IJsselmeerpolders zijn uiteengevallen. Daarmee stijgt de historisch- culturele waarde van deze vondst. De Rijksoverheid gaf vijf miljoen euro voor berging en conservering. Een unieke vondst dus.

Nieuwe impuls

Er moet een nieuwe impuls in Kampen komen. In de laatste decennia is er veel weggetrokken uit Kampen: Rijksdienst voor IJsselmeerpolders, militaire opleidingen, academies. Kortom: een ware braindrain. Kampen heeft een nieuwe aanjager nodig en waarom zou dat niet de trots op het rijke verleden van deze stad mogen zijn? Er kan een link gelegd worden met de plannen om bij Kampen een nieuwe handelshaven (Zuiderzeehaven - red.) aan te leggen. Het toerisme moet niet alleen in de Randstad blijven maar gespreid worden over het land.
Een museum rond de IJsselkogge kan een aanjager voor de regio zijn.

Wie betaalt het?

Het grote geld moet van elders komen. Een Nationaal Hanzemuseum is enig in Nederland en dus van nationaal en bovenregionaal belang. Op nationaal en zelfs Europees niveau kan geld geworven kan worden. Voor fondsenwerving is een goed en realistisch plan nodig, uit te dragen met enthousiasme en bevlogenheid. Dan zal het waarachtig wel goed komen.