Voorheen was het oude zwembad De Steur het decor voor het bungeeroeien.
Voorheen was het oude zwembad De Steur het decor voor het bungeeroeien. Foto: Archieffoto Tennekes

Roeisloep Stad Kampen pakt de draad weer op met de aloude traditie van het bungeeroeien

KAMPEN - Bungeeroeien. Het lijkt de ultieme krachtmeting. Met acht mannen of vrouwen roeien tot het elastiek het van je wint. Toch komt er wel degelijk een stuk techniek bij kijken. Het ogenschijnlijk fysiek sterkste team wint lang niet altijd, met soms een verrassende winnaar als gevolg. Het is bovenal heel leuk om te doen en … om naar te kijken.

Op zaterdag 1 april kan dat weer. Voor het eerst sinds 2016 houdt Stichting Roeisloep Stad Kampen het bekende bungeeroei-evenement. Dat wil zeggen in Kampen, want op andere plaatsen in het land organiseerde de stichting tussentijds nog wel het bungeeroeien. Tijdens de laatste keer in Kampen was De Steur het strijdtoneel, maar het iconische zwembad met zijn grote 50-meter-bad is niet meer. Daarom is de organisatie uitgeweken naar de Oude Buitenhaven in Kampen. Daar is die dag tevens het Koggejagen, oftewel het met man/vrouwkracht voorttrekken van de Kamper Kogge, Kampens levensgrote reconstructie van een Hanzeschip. Dat is dan weer het startschot voor de Hanzedagen 2023. We hebben bewust voor deze dag gekozen, aldus voorzitter Hendrik Spek van de stichting. Hij vertelt graag meer over het hernieuwde evenement, samen met Wim Poelstra, die coördinator is van bungeeroeien. Spek: "We willen met deze dag gebruikmaken van het momentum om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor het bungeeroeien en ook het sloeproeien in het algemeen.” Afgaande op vorige edities zal de animo fors zijn overigens. "We verwachten circa tien teams”, aldus Poelstra. "Iedereen die dat wil, kan zich in teamverband opgeven. In voorgaande jaren waren er diverse bedrijven die steevast meededen en er was ook een team van de brandweer bij.” Wel is het een evenement voor volwassenen. Spek: "Het heeft geen zin om je aan te melden met een jeugdelftal van een voetbalclub bijvoorbeeld. Die hebben er simpelweg de kracht nog niet voor.” Je moet dus wel degelijk sterk zijn. Verder draait het echter om de mate waarin je er als team in slaagt om gelijktijdig te roeien en de riem weer uit het water te halen. Lukt het niet om synchroon te roeien, dan ga je zwabberen en verlies je de strijd. Even oefenen vooraf als team, om in het juiste ritme te komen, kan dan ook absoluut geen kwaad. “Degenen met de beste techniek, in combinatie met kracht, winnen. We hebben hier ook wel eens een team gehad uit de sportschool met krachtpatsers die niet wisten te winnen”, herinnert Spek zich. Dat gezegd hebbende, roei je wel tegen recreanten van wie de meesten weinig ervaring hebben met roeien. Daarmee is het een laagdrempelig evenement. Het draait vooral om het gemeenschappelijke aspect van samen op het water zijn en lol hebben. Zoals dat eigenlijk ook wel een beetje kenmerkend is voor het sloeproeien zelf. Spek: “We doen elk jaar graag mee aan bekende sloeproeiwedstrijden zoals de grachtenraces van Utrecht en Amsterdam, of Harlingen-Terschelling. Maar het voornaamste is het gezamenlijk sporten in de frisse buitenlucht en na afloop gezellig wat drinken in het clubhuis op de Koggewerf.” 

Deelname

Wie dat ook wel ziet zitten, is overigens van harte welkom om eens een kijkje te nemen bij Roeisloep Stad Kampen en om mee te roeien. Voor meer informatie zie de website van de vereniging (www.sloeproeienkampen.nl). Deelnemen aan het bungeeroeien kan door een mail te sturen naar bungeeroeien@sloeproeienkampen.nl.