De locomotief die zaterdag zal dienen als levensgrote barbecue op de markt.
De locomotief die zaterdag zal dienen als levensgrote barbecue op de markt. Foto: Keurslager SuyderSee

Kraslotenactie zaterdagmarkt valt in de smaak bij het publiek

De kraslotenactie van de kooplieden van de zaterdagmarkt valt in de smaak bij het publiek. Iedereen die wat koopt, krijgt een lot en maakt kans om een van de vele prijzen te winnen. Of het nu gaat om een heerlijke haring of een loempia, de bezoekers laten het zich smaken en het zorgt voor veel lachende gezichten.

De actie loopt nu een aantal weken naar volle tevredenheid. Volgens voorzitter Jacob Hoogstede van de Ambulante Handel zijn er al duizenden loten uitgegaan en vanwege het succes loopt de actie nog een tijdje door. Aankomende zaterdag is echter het hoogtepunt. Dan worden er tien dozen weggegeven met producten van alle kooplieden. En aangezien de zaterdagmarkt de foodmarkt van Kampen en omstreken ambieert te zijn, belooft dat een rijkelijk gevulde doos. De winnaars zijn allemaal mensen die in eerste instantie niet een van de kleinere prijzen wonnen met een lot, maar wel de moeite namen om hun lot met NAW-gegevens achter te laten voor een speciale trekking. Deze trekking wordt zaterdag verricht door de Kamper wethouders Jan Peter van der Sluis en Bas Wonink. Maar er is meer dan een prijzentrekking met een politiek tintje. Klaas de Wal van Marktslager Suydersee gaat barbecuen en laat het publiek daar gratis van proeven. Zijn eigen producten zoals spareribs, hamburgers en eyeribbs, maar ook met versproducten uit andere marktkramen gaan op de barbecue. Daarnaast doe je nieuwe ideeën op, want de marktlieden kunnen je precies vertellen hoe je zelf het beste vlees en andere producten bereidt, of dat nu is voor op de barbecue of voor een gewone maaltijd. De Wal zal met zijn barbecue-locomotief bovendien de nodige bekijks trekken. En dat geldt vast ook voor ambachtsman Willem Leraar die aanwezig is met zijn stoom-tractor. Leraar, die zijn hele leven als technicus in de wereld van machines werkte, heeft de tractor zelf gebouwd en zal er zaterdag demonstraties mee geven. 

De kraslotenactie, de trekking van de hoofdprijzen en de proeverijen komen mooi samen in een jaar waarin de marktlieden stevig aan de weg timmeren. Na de verhuizing van de Plantage naar de Nieuwe Markt zetten ze koers vooruit. Het publiek ervaart dat net zo, getuige de vele positieve reacties over de nieuwe plek, de opzet en het aanbod. Wat valt er nog te wensen? Dat het zaterdag een beetje mooi weer wordt, want het weer is en blijft de koopman, aldus Hoogstede.