De repetities van de Mattheüspassion door Arise zijn in volle gang.
De repetities van de Mattheüspassion door Arise zijn in volle gang. (foto: Maarten van Gemert)

Arise maakt zich op voor uitvoering Matthäus Passion in de Buitenkerk

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – Op weg naar Pasen staan er in Kampen weer diverse oratoria op de concertagenda. Zondagavond trapte Hykanon af met haar uitvoering van The Passion. Volgende week vrijdag staat Arise Kampen in de Buitenkerk. Zij vertolkt dan het lijdensverhaal van Christus naar het evangelie van Mattheüs zoals Bach het heeft gecomponeerd. De muzikale touwtjes zijn voor het tweede jaar in handen van Sander van den Houten.

Het mag een traditie genoemd worden die elk jaar rijker wordt. De koorleden van Arise Kampen kijken er ieder jaar naar uit. De uitvoering van een passie vraagt de nodige voorbereiding maar het resultaat mag er dan ook wezen. Aan de Matthäus Passion door Arise Kampen op Goede Vrijdag 7 april om 19.30 uur in Buitenkerk werken vele gasten mee.

Passies

De eerste Passie voerde Arise uit toen Sander van den Houten -6 jaar oud was, rekent hij snel uit tijdens het interview. Dat was de Markus Passion van Reinhard Kaiser, die Arise opvoerde in 1981. Johann Sebastian Bach heeft rond alle vier evangeliën muziekwerken gecomponeerd. De Markus Passion is niet overgeleverd maar later gereconstrueerd. Vorig jaar had Arise de Johannes Passion uitgevoerd, voor het eerst onder leiding van Sander van den Houten. Dat werd een succes en de nieuw aangetreden dirigent was tevreden: „Je legt bepaalde interpretaties in de uitvoering en het is erg mooi als dat er dan ook uitkomt.”

Dubbelkorig

De Matthäus Passion vraagt eigenlijk een vrij grote bezetting van het koor en van het orkest. Binnen het stuk zingen er twee partijen tegen elkaar, als een soort vraag-en-antwoordspel. Die dubbelkorigheid vraagt feitelijk een opsplitsing van koor en orkest. De Johannes Passion heeft dat bijvoorbeeld geheel niet. Daardoor heeft de Matthäus Passion trekjes van een opera. Er zit veel symboliek in het werk. „Mede omdat het koor ervoor openstaat,” vertelt Sander van den Houten, „blijf je nieuwe dingen ontdekken.”
Het koor kent een trouwe bezetting van zo’n dertig personen. De leden bereiden thuis het stuk voor. De gezamenlijke repetities begonnen in november. De Matthäus Passion is een lijvig muziekwerk dat zo’n 2,5 uur duurt en 39 koordelen beslaat.

Uitvoering

Aan het concert in de Buitenkerk werken vijf solisten mee en het Martini Jongenskoor uit Sneek. Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest verzorgt de muzikale inbedding van zang en tekst. Al met al wordt het een heel professionele bezetting waardoor een prijskaartje onvermijdelijk is. Een plaats op de eerste rang kost €40 en de tweede rang €30. „Maar dan krijg je ook waar voor je geld!”, aldus Sander van den Houten.
Twee dagen later leidt de Kamper dirigent en organist een ander oratorium. Op Eerste Paasdag wordt tijdens de cantatedienst in de Burgwalkerk het Oster-Oratorium uitgevoerd, een minder bekend Paasoratorium van Bach. Kampen mag met Pasen volop genieten van de meesterwerken van Bach. Te beginnen met de Matthäus Passion in de Buitenkerk op Goede Vrijdag met Arise Kampen. Zie ook arisekampen.nl.