De illegaal gevelde bomen naast de Vischrookerij
De illegaal gevelde bomen naast de Vischrookerij (foto: Maarten van Gemert)

Bomenkap naast Vischrookerij blijkt onrechtmatig - herplant onduidelijk

(door Maarten van Gemert)  

BRUNNEPE – De kapwerkzaamheden bij de Vischrookerij zijn onrechtmatig gepleegd. Volgens projectontwikkelaar Mateboer betrof het ’bosschages’. De gemeente concludeert dat het meer dan dat was. Voor de bomenkap naast de historische rookhokken, die de gemeente laat verkommeren, was een vergunning benodigd. De invulling van de herplantplicht is nog onduidelijk.

In november kwam bij het Bomenmeldpunt de vraag binnen of er voor de bomenkap een vergunning was aangevraagd. Dit bleek niet het geval te zijn maar het leed was in alle vroegte die dag al geschied. De gemeente startte een onderzoek en kwam desgevraagd in februari met de uitkomsten naar buiten. Mateboer BV had een vergunning voor de kap moeten aanvragen. Voor de herplantplicht volgt nog een berekening. Dit is niet opgenomen in het Groenplan dat van eerdere datum is.

Bosschages

Op het bouwterrein verrijzen gestaag vier woontorens. Een zesde geplande toren sneuvelde al in een vroeg stadium en de Raad van State stak een stokje voor de vijfde toren. De rookhokken van de Vischrookerij hoeven niet te wijken. De bomen wel, in de plannen van Mateboer BV.
Gerrit van Kuijk liet in november namens het bedrijf weten dat de ’bosschages’ de parkeergarage van de vierde woontoren in de weg stonden. Volgens het Bomenmeldpunt kan de gemeente een boete opleggen. Daarover rept een woordvoerster van de gemeente echter met geen woord.

Groenplan

In 2020 heeft gemeente Kampen een zogeheten realisatieovereenkomst gesloten met Mateboer Projectontwikkeling B.V. voor drie woontorens plus drie parkeergarages (en dertien extra te realiseren openbare parkeerplaatsen). De vierde woontoren wordt niet genoemd. Programmatische afwijkingen aan het ontwikkelingsprogramma ”behoeven de voorafgaande toestemming van de gemeente”, staat er geschreven.
Eén van de bijlagen van de overeenkomst is het Groenplan. Tot in detail staat daarin de aan te planten bomen (of bosschages?) genoemd. Vanuit de vier straten, die uitlopen op het Berkterrein, kijkt men straks niet op het groen. De doorkijk van de straten tussen de Noordweg en de Berklaan naar de IJssel is teniet gedaan. Vanuit de Siriusweg en Spaarbankstraat kijkt men nu tegen de tweede en derde woontoren aan. Vanuit de Eenvoudstraat en de Balkstraat kijkt men tegen de parkeergarages aan.

Berekening

Over de herplantplicht, die voortvloeit uit de illegale bomenkap, is nog geen duidelijkheid. „Er wordt nog gewerkt aan een herplantberekening”, aldus een woordvoerster van de gemeente. „Hieruit moet de waarde van de herplantplicht blijken. Dat wil zeggen dat duidelijk moet worden welk formaat bomen geplant moet worden. Door grotere maten bomen te plaatsen kan bijvoorbeeld aan de herplantwaarde worden voldaan. Het totaal aantal bomen wordt dus niet groter maar de te planten bomen zullen, als dat nodig blijkt te zijn uit de herplantberekening, groter van omvang zijn.”
Het verwijderen van de ’bosschages' bij de Vischrookerij had niet veel voeten in de aarde. De gevolgen wel.