Stichting Nikai 4 Life overhandigt cheque

KAMPEN - Ter nagedachtenis aan de geboortedag van Nikai (3 mei) heeft Stichting Nikai 4 Life afgelopen week een cheque overhandigd aan hoofdonderzoeker Jarno Drost van de Drost Research Group in het Prinses Maxima Centrum te Utrecht. De cheque werd met grote waardering door Jarno Drost in ontvangst genomen.

Afgelopen woensdag zou Nikai 18 jaar zijn geworden maar hij mocht slecht 12 jaar worden. Vandaar het bedrag van € 18.012. Met dit bedrag heeft Nikai 4 Life in totaal al meer dan € 400.000 bijeengebracht voor wetenschappelijk onderzoek naar (rhabdoide) kinderkanker.
Eind 2017 verloren de oprichters van Stichting Nikai4Life hun 12-jarige zoon Nikai aan de gevolgen van een rhabdoïde kinderkanker. Sindsdien zetten zij zich in om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker in het algemeen en rhabdoïde kinderkanker in het bijzonder.

Fuiken bij vispassages illegaal geleegd

REGIO - Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) merkt dat visfuiken die bij vispassages zijn geplaatst illegaal worden geleegd. 

Het waterschap plaatst de fuiken om te kunnen monitoren hoeveel en wat voor soorten vis er door de vispassages bij gemalen en stuwen zwemmen. Drie keer per week leegt het waterschap de fuiken. De vissen worden dan gesorteerd en geteld en daarna vrijgelaten. Doordat de fuiken illegaal geleegd worden, is er minder goed zicht op hoe het gaat met de visstand en hoe vispassages eventueel verbeterd kunnen worden. Het waterschap roept op fuiken niet op eigen initiatief te legen. 

Gemalen en stuwen vormen barrières voor vissen. Met een vispassage kunnen de vissen hier veilig langs zwemmen. Dat is belangrijk voor de vismigratie. Vissen trekken van het ene naar het andere gebied om te paaien, te eten of te overwinteren. Essentieel voor het voortbestaan van de soort en de biodiversiteit.

Thema-avond hoogbegaafde kinderen

KAMPEN - Op 15 mei organiseert KieneKids voor de tweede keer de thema-avond 'Hoogbegaafd kind, hoogbegaafde ouder. 

Ben jij ouder van een (vermoedelijk) hoogbegaafd kind? En heb je tijdens het lezen van informatie over hoogbegaafdheid wel eens gedacht: 'Dit lijkt wel over mij te gaan!'. Hoogbegaafdheid is erfelijk en veel mensen komen er pas op latere leeftijd, bijvoorbeeld door hun kinderen, achter dat ze zichzelf herkennen in de kenmerken van hoogbegaafdheid. Samen met andere ouders die op zoek zijn naar meer inzicht in zichzelf duiken we in het onderwerp. Esther Grit, begeleider bij KieneKids en spreker, zal een korte inleiding geven rondom hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid. Daarna is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan rondom verschillende onderwerpen in het leven, zoals werk, zelfontplooiing en het gezinsleven. Maandag 15 mei, 20.00 uur, Populierenstraat 18 in Kampen. De avond kost €15,- p.p. Meer informatie en aanmelden kan via www.kienekidskampen.nl