Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kamper Ambassadeur: De Stomme van Kampen

Algemeen

Brug-columniste en ex-Kampenaar, Margriet Vonno-Landman, heeft na vijf na vijf jaar op de Nederlandse ambassade in Singapore, een nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bezoekt Nederlandse ambassades op alle continenten en blijft in die hoedanigheid verslag doen van haar reizen en van de verschillen en overeenkomsten met haar geboortestad Kampen.

Mijn favoriete schilderij in Amerika, in Washington DC,  heet ‘een winterlandschap met ijsvermaak op een brede rivier’. Een heleboel woorden voor een prachtig winters beeld van schaatsers op de IJssel bij Kampen. Geschilderd in het jaar 1625 door Hendrick Avercamp. Ik ben fan van hem sinds ik het boek over hem van Thea Beckman heb gelezen ‘de Stomme van Kampen’. 

Dat schilderij heb ik heel vaak bekeken toen ik tussen 2002 en 2006 in Washington woonde en werkte. De toegang tot het museum, de National Gallery, is gratis. Dus het was makkelijk om even langs te gaan bij het Kamper plekje in het museum. Maart 2023 was ik terug in Washington DC voor een doorlichting van de Nederlandse ambassade en kon ik het weer zien. Het blijft bijzonder. Wel fijn dat er ook veel schilderijen van Hendrick in Nederlandse musea te zien zijn. Daar geniet ik nu ook van.

Cultuur wordt soms als luxe gezien, maar ik ervaar dat cultuur een belangrijke rol heeft bij betrekkingen tussen staten. Onze ambassade en consulaten in de Verenigde Staten helpen ook op dit vlak. Ze bemiddelen bijvoorbeeld bij het uitlenen van schilderijen, zoals voor de Vermeer tentoonstelling. Ze werken de ene week samen met hippe DJ’s uit Nederland en een andere week werken ze mee aan internationale tournees van culturele iconen zoals het Concertgebouw en het Nationaal Dans Theater. Soms zijn het juist jonge artiesten die een steuntje krijgen van de ambassades. Dit alles zet ons land Nederland op de kaart.

Kent u het boek ‘Een weeffout in onze sterren’ van de Amerikaanse schrijver John Green? Dat aangrijpende boek over jonge kankerpatiënten speelt deels in Amsterdam. De schrijver had een beurs vanuit Nederland gekregen om drie maanden in Amsterdam te schrijven. Daardoor kreeg hij inspiratie om locaties in Amsterdam te beschrijven in de roman die hij toen schreef. De film ‘a fault in our stars’ was een groot succes en veel Amerikanen zijn op basis van deze film naar Amsterdam gekomen.  De kracht van cultuur.

Hendrick Avercamp was zelf een kracht in de cultuur. Hij was zijn tijd ver vooruit. Zo was hij in de leer bij een schilder in IJsselmuiden, eeuwen voor de fusie met Kampen plaatsvond. Ook al was hij doofstom, hij wist een goed bestaan op te bouwen in Kampen als schilder van winterse taferelen. Sterker nog, hij is één van de bekendste Kampenaren ooit geworden. Dankzij hem is Kampen ook zichtbaar in Washington DC. Wie weet gaat hij ooit de verkiezing winnen van de 100 meest prominente Kampenaren als die er komt? Hij krijgt mijn stem.

Nick de Vries