Stella de Swart krijgt de eerste bundel van Jan Blom
Stella de Swart krijgt de eerste bundel van Jan Blom foto: Maarten van Gemert

PvdA Kampen presenteert armoederapport en betreurt gemeentelijk armoedebeleid

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Tijdens de viering van de Dag van de Arbeid heeft de Kamper afdeling van de Partij van de Arbeid op 1 mei een bundel over armoede gepresenteerd. De PvdA in Kampen ziet geen heil in het Kamper armoedebeleid. De nieuwe voorzitter deed vier voorstellen die wel zouden werken. Twee met armoede bekende spreeksters uit den lande deden op de bijeenkomst in ’t Ukien hun verhaal.

De viering van de Dag van de Arbeid wordt weer een traditie in Kampen, als het aan Jan Blom ligt. De vorig jaar aangetreden voorzitter van de Kamper PvdA vindt het Kamper armoedebeleid onvoldoende. De lokale afdeling organiseerde in februari een expertmeeting en bundelde de daaruit voortvloeiende aanbevelingen. Stella de Swart, ervaringsdeskundige en veelgevraagd spreekster, kreeg officieel het eerste exemplaar aangeboden van ’Over armoede, ervaring en oplossingen’.

Gratis armoede
Met (ervarings-)deskundigen op het gebied van armoede, uit Kampen, uit de regio en elders uit het land, organiseerde PvdA Kampen op 28 februari jongstleden een bijeenkomst. Hetgeen toen is verteld en besproken, is in een bundel verzameld. In de inleiding spreekt Blom over armoede als een ”veelkoppige monster”. Hij heeft een exemplaar aan alle fractievoorzitters overhandigd. Stella de Swart kreeg maandagavond 1 mei officieel het eerste exemplaar.
De 57-jarige Amsterdamse vertelde haar indringende verhaal hoe zij eerst in een bubbel leefde waarin alles kon. Tot ze na een scheiding tot de bijstand verviel, hetgeen ze eerst alleen nog maar kende van het vriendje van haar dochter. De armoede- en schuldenexpert werd een ervaringsdeskundige. De Swart heeft haar verhaal neergeschreven in het boek ’Armoede krijg je gratis’. In ’t Ukien vertelde ze hoe ze pas in de diepe dalen van armoede besefte op welke toppen van luxe ze had geleefd.
Zij hoopt het taboe op armoede voor eens en altijd te doorbreken. Een leven in armoede kan echt iedereen overkomen. Ook als je heel rijk bent en alles voor elkaar denkt te hebben. Armoede is geen schande en hoeft ook niet te leiden tot schaamte en schuldgevoel, luidt haar betoog.

Masterclass armoede
Sophie Heesen (23) is juist opgegroeid in armoede. De studente bestuurskunde is vanaf haar 18e raadslid voor de PvdA in Gouda. Drie jaar geleden plaatste opinieblad Elsevier de Goudse politica op een lijst van dertig Nederlandse uitblinkers onder de dertig jaar. Heesen is naast armoede-expert en -ervaringsdeskundig ook werkzaam bij de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van OCW. Via die weg strijdt ze samen met scholen, gemeenten en maatschappelijke partners aan het verbeteren van kansengelijkheid in het onderwijs met aandacht voor thuis, school en de leefomgeving. Zelf is het Heesen ook niet aan komen waaien, op z’n zachtst gezegd. Zij koos voor een interactief betoog waardoor ook uit het publiek de verhalen loskwamen.
Heesen sprak over een ”doorgeslagen rationaliteit” inzake armoede. In haar ’masterclass armoede’ schetste ze hoe ”door de individuele benadering in Den Haag de collectieve verantwoordelijkheid niet wordt genomen”.


Sophie Heesen en Stella de Swart na afloop van de 1-meiviering in ‘t Ukien (foto: Maarten van Gemert)

Armoe troef
Ervaringsdeskundigen uit Kampen spreken in het rapport over slecht op elkaar afgestemde regelingen inzake uitkeringen en belasting. Blom wijst erop dat het rapport slechts een aanzet is en dat het armoedeprobleem nog veel dieper en breder is. De gemeente zorgt vooral voor generieke maatregelen die het probleem niet oplossen, aldus de tot op Europees niveau ervaren PvdA’er. Zorg op maat is gewenst.
Blom hoopt binnenkort vanuit Den Haag te verhuizen naar Kampen, de geboortegrond van zijn vrouw. Met het armoederapport en de herinvoering van de 1-mei-viering zet hij zijn eerste stempels op de Kamper afdeling van de PvdA. Hij roept iedereen op zich te melden als hij of zij een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het armoedeprobleem. De sprekers op de expertmeeting liepen uiteen van juristen en wetenschappers tot aan politici en welzijnsmedewerkers. Over armoede zegt Blom dat ”we alleen samen dit veelkoppige monster kunnen bestrijden” waarbij het Kamper armoedebeleid weinig soelaas biedt. Volgens een inwoonster van Kampen uit de kunstsector is het Kamper armoedebeleid armoe troef...

..