Afbeelding
Foto: Tennekes

Wa'k nog wol zegg'n: Mariëlle van Zanten, verbinder

(door Jac Ruiten)

Als je Quintus binnenkomt passeer je de poortwachter! Ik bedoel dan niet de conciërge maar de mevrouw met de stralende glimlach in het kantoor erachter. Mariëlle van Zanten, een vrouw die al meer dan 25 jaar alles en iedereen probeert te verbinden op cultureel gebied. 

Haar life motief is dan ook: “Iedereen is van waarde voor een ander, gezien en ongezien.” Een prachtig motto, maar doe het maar eens. Hoe vaak loop je niet met je hoofd tegen de muur, hoe vaak loop je niet aan tegen onbegrip en vermeend onvermogen. Mariëlle heeft het in zich om muren af te breken en mensen te inspireren. 

Zij is niet alleen de deur van Quintus maar ook de cultuurgoeroe die de afgelopen 25 jaar ideeën ving, verschillende cultuurtakken samenbond en binnen het onderwijs. Zoals bijvoorbeeld het cultuurpakket dat bestond uit 3 leskisten en een serie schoolconcerten uitbreidde naar meer dan 100 verschillende onderdelen in een breed keuzepakket! Profs en amateurs gaan inmiddels hand in hand op zoek naar een zinvolle samenwerking! 

Fluitjuf

In 1984 begon ze als fluitjuf op de muziekschool. Lange dagen en hard werken! Inmiddels geeft ze geen fluitles meer en is coördinator cultuur contact. Zelf zegt ze: “Ik ben hoofd kunstverleiding, dat vind ik een veel mooiere omschrijving! Ik vind het leuk om samen (met de nadruk op samen) te komen tot een mooie voorstelling!” Een van de hoogtepunten is een optreden waarbij ze als soliste een optreden verzorgde in de gouden zaal van kasteel ‘Schwerin’ .
Ook treedt ze nog steeds op met ‘Salon-en Dansorkest Decadentie’ uit Zwolle en heeft daar erg veel lol in. Op mijn. Vraag waar ze nog meer trots op is vertelt ze…. ( en als ze vertelt is deze spraakwaterval niet meer te stoppen ) : “Op fluitgebied beheers ik bijna alles , zelfs de circulaire ademhaling!! Een techniek om tijdens het uitblazen tevens in te ademen.” Uw verslaggever heeft een poging ondernomen en ik kan u vertellen dat dat echt een kunst is pfffff!

Behalve de vele leerlingen die hun eerste fluitsignalen de lucht in bliezen hebben de scholen in Kampen en wijde omgeving veel aan haar te danken. Leerlingen/studenten in de leeftijd van 3 tot 24 en leerkrachten vonden een luisterend oor en raakten gemotiveerd om in te zetten op vele culturele componenten. Iedere school heeft inmiddels een cultuurcoördinator die verantwoordelijk is voor alles wat op cultureel gebied gebeurt op school. Allemaal opgeleid en geïnspireerd door Mariëlle! "Je ziet ze helemaal opbloeien”, vertelt ze trots. Van manshoge bouwwerken tijdens een kunstproject, tot fotograferen met kleuters. Wat trouwens nog een aardige anekdote opleverde. Een van de kleuters vroeg of ze Mariëlle mocht fotograferen.
Waarop Mariëlle vroeg: "Waarom ik?” Waarop de kleuter weer antwoordde: " We moeten iets ouds fotograferen!!”
Over een jaar en 9 maanden gaat ze met pensioen. Maar achter de geraniums zitten gaat ze niet. "Blijven leren!”, zegt ze nadrukkelijk. Ze zou wel stadsgids wil worden, iets doen met verteltheater b.v. op de Koggewerf. (Ze was ook medeverantwoordelijk bij het ontstaan van het middeleeuwse huisje op de Koggewerf.) en reizen, (naar haar zoon in Amerika b.v.) en toch ook af en toe van haar rust genieten. "Ik maak me toch ook wel een beetje zorgen over het verenigingsleven, zonder vrijwilligers boet onze samenleving in aan kwaliteit waardoor het verenigingsleven onder druk komt te staan. Zorgelijk!” Een terechte opmerking mijns inziens. We zullen haar zeker missen straks. Deze spin in het web die onvermoeibaar haar taken vervulde en van groot belang is en was voor onze gemeente!

Was getekend te Kampen...
Mariëlle van Zanten.