Elina Schmidt (groep 6) leest haar gedicht over de kermis voor
Elina Schmidt (groep 6) leest haar gedicht over de kermis voor (foto: Maarten van Gemert)

Leerlingen Mgr. Zwijsenschool presenteren eigen gedichtenbundel

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – De jubilerende Mgr. Zwijsenschool heeft een bundel gedichten uitgebracht die de leerlingen zelf hebben geschreven. Schooldichter Bas Nijhof heeft het creatieve proces begeleid. Samen met groepsleerkracht Geanne van de Belt presenteerde hij de gedichtenbundel in het Vestzaktheater. Enkele leerlingen lazen hun gedicht voor, zoals later ook op het schoolplein waar het feest vervolgd werd.

De Rooms-Katholieke basisschool aan de voet van de Buitenkerk bestaat honderd plus één jaar. De reünie op Open Monumentendag moet het hoogtepunt worden van de festiviteiten. Maar voor sommige leerlingen was dat misschien wel deze gedichtenbundel. Soms individueel en soms met een groepje hebben alle leerlingen zich een ware dichter getoond. De onderwerpen lopen zeer uiteen. Soms ontroerend, soms speels, soms diepzinnig. Over wat een kinderhart zoal bezig houdt.

Jubileum
Vorig jaar was het niet gelukt om het eeuwjubileum te vieren. Dit jaar wordt dat ruimschoots goed gemaakt. De basisschool begon ooit als nonnenschool en de vroegere tuin van de nonnen is nu in gebruik als peuterspeelplaats. Als aftrap voor de festiviteiten werd de gedichtenbundel gepresenteerd. Eerst samen met juf Geanne in een echt theater en later in de middag op het schoolplein. Daar introduceerde juf Inger de gedichtenbundel. Ook zij liet enkele leerlingen hun gedicht voorlezen. Andere leerlingen verzorgden voor de verkoop en voor hun kraampje ontstond al snel een rij.

School
Als hoofd van de school heeft Ingrid Jens het eerste gedicht in de bundel geschreven. Vorig jaar trad Jens aan als directrice en nu al, zo dicht ze, kan ze ieder hoekje van de school dromen - of ze leeft zich in in de vele, vele leerlingen die de afgelopen 101 jaar op de Mgr. Zwijsenschool hun lagere schooltijd hebben doorgemaakt.
Het is onbekend of Jens door Bas Nijhof is geassisteerd. De schooldichter heeft de afgelopen maanden met alle groepen gedichten gemaakt. De lagere groepen hebben soms samen een gedicht en soms een verhaal geproduceerd. In de hogere groepen hebben de leerlingen veelal helemaal zelf een gedicht geschreven.

Onderwerpen
De gedichtenbundel geeft een mooi beeld van wat een kinderhart zoal bezig houdt. De onderwerpen lopen uiteen van voetbal en turnen tot een overleden oma of huisdier. Guus weet al dat hij boer wil worden en Feline gaat diep in op de waarde van vriendschap. Op de achterzijde beschrijft Bas Nijhof de totstandkoming van de bundel – een ”uniek document ter ere van het 101-jarig bestaan van de school”. Dé Schooldichter hoopt dat de lezer de bundel net zo enerverend ervaart als het voor hem was. Op de website van De Brug kan de lezer van deze krant voorproeven. Na 101 jaar is er een bijzondere bundel verschenen, van de dichters van de Mgr. Zwijsenschool.

Voorlezen uit eigen werk in het Vestzaktheater (foto: Maarten van Gemert)

....