Vermomde agenten tijdens de jaarwisseling 73/74.
Vermomde agenten tijdens de jaarwisseling 73/74. Foto: Johan Ekkel

Boek oud en nieuw krijgt gezicht met foto's uit oude doos

KAMPEN – ‘Mut kunn’n’. Dat wordt de titel van het langverwachte boek over de traditie van het carbidschieten en uitbundige oud en nieuw vieringen. Historicus Jonn van Zuthem en politiekorpschef Johan Ekkel leggen de laatste hand aan de kroniek. Dat wil zeggen tekstueel. Want voordat het boek later dit jaar wordt gepresenteerd in Kampen hoopt de redactie nog beeldmateriaal op te duiken in de Hanzestad. 

Verantwoordelijk daarvoor is Beau Voerman. Volgens de jonge Kamper kunstenares is er met name behoefte aan beeldmateriaal uit de jaren zestig en zeventig. Voerman: "Vanaf de jaren tachtig kunnen we putten uit het archief van fotograaf Freddy Schinkel. De periode daarvoor is een stuk lastiger. We hebben een paar foto´s van de Mobiele Eenheid (ME), maar die zijn niet heel scherp." De ME speelt overigens een vrij prominente rol in het boek. Met name wat betreft de periode decennia geleden toen Kampen tijdens de jaarwisseling steevast het nieuws haalde, samen met steden als Den Haag en Amsterdam. Kampen was nou eenmaal berucht om zijn uitbundige en dikwijls uit de hand gelopen oud en nieuwvieringen waarbij carbid schieten en ook confrontaties met de politie er bij leken te horen als ware het een traditie. Dat in een normaal rustige stad van harde werkers. Hoewel dat historisch gegeven een belangrijke aanleiding was voor het boek, mede aan de hand van verslagen uit het politiearchief, is de opzet veel breder. Allereerst wordt de traditie van carbid schieten en vreugdevuren mede verteld aan de hand van historisch en anekdotisch materiaal uit heel het land. Maar, en dat is ook belangrijk, het gaat tevens over met zijn allen feest vieren en gemeenschapszin. Voerman is van mening dat het daarmee een genuanceerd en objectief boek is. "Het onderwerp wordt van alle kanten belicht. Tegelijkertijd zal iedereen die het leest zich er een mening over vormen." Voor een echt goed beeld heb je echter nodig dat er …. beeld is. En daarom roept Voerman graag Kampenaren, IJsselmuidenaren en niet in de laatste plaats Brunnepers op om foto´s uit de oude doos te delen. Alle relevante foto´s zijn welkom. Niettemin komt Voerman graag met een aantal mensen specifiek in contact. Een ervan is Ina Korenberg. Zij werd tijdens de jaarwisseling van 1967/1968 in het gezicht geraakt door de deksel van een melkbus. Voerman: "Zij was zestien jaar oud toen dit gebeurde. We weten niet of ze nog in Kampen woont, maar zouden graag haar verhaal horen. Daarmee krijgt het verhaal letterlijk een gezicht. Een jaar na het incident heeft ze nog een interview gegeven aan het Kamper Nieuwsblad waarin ze onder meer vertelt dat haar gezicht nog deels gevoelloos is."

Deksel tegen been

Een ander slachtoffer uit die periode is Henk Meuleman. Hij kreeg een deksel van een melkbus tegen zijn been. Zijn moeder kwam destijds verhaal halen naar aanleiding van dit incident. Voerman: "Ook hier horen we graag meer van uit de mond van de betrokkenen of hun familie." In de loop der jaren zijn er tal van incidenten geweest en de paradox is tevens dat velen juist heel goede herinneringen bewaren aan de jaarwisselingen in Kampen. De discussie daarover verdeelt de stad in twee kampen. Een groep die spreekt van een traditie die ten allen tijde in stand moet blijven en een groep die vraagtekens zet bij het traditionele karakter. Wat betreft Voerman doet het boek daar recht aan. "In het boek zie je heel mooi het contrast tussen het alledaagse en de hang naar een groot uitbundig feest. Voor veel hardwerkende Brunnepers was dit het hoogtepunt van het jaar", aldus Voerman. En zo'n feestje mut kunn'n, toch? Daarover zal het laatste woord ook na het uitboeken van dit boek niet gezegd zijn. Wel kan iedereen zijn of haar eigen mening toetsen aan een historisch verhaal. Wie foto's heeft van melkbusschutters, straatbeelden, schade en dergelijke kan het materiaal mailen naar info@beauvoerman.nl.