MVC Cumulus houdt een open dag

KAMPEN - Modelvliegclub Cumulus houdt op zaterdag 3 juni een open dag. Bezoekers kunnen dan kennismaken met de sport en zien wat modelvliegen precies inhoudt.

Over de sport bestaan namelijk nog best wat vooroordelen, zo weten ze bij de Kamper vereniging die is gevestigd aan de Schansdijk 7 in Kampen (nabij de Kamper Wieler Club). Een van de vooroordelen waarmee de sport kampt is dat het een dure sport zou zijn om te beoefenen. Waar anderen in gedachten het beeld zien opkomen van iemand die op zolder twee jaar aan een modelvliegtuig loopt te sleutelen om vervolgens het toestel te zien neerstorten waarna het werk voor niets is geweest. 

In werkelijkheid is het aldus Cumulus juist een heel laagdrempelige sport. Een toestel hoeft helemaal niet duur te zijn en met de nodige begeleiding en oefening zijn crashen een zeldzaamheid. Met een beetje onderhoud kan je decennia achtereen genieten van een toestel.

Dat neemt niet weg dat je natuurlijk zo veel tijd en energie in het modelvliegen kunt steken als je wilt. Zo hebben ze bij Cumulus zeven jaar gebouwd aan een replica van het Lockheed Constellation vliegtuig, waarvan een echt exemplaar is te bewonderen in het Aviodrome in Lelystad. Het schaalmodel van Cumulus wordt getoond op de open dag die duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Op een paar details na is het toestel met vier motoren bijna af. Een mooie mijlpaal in een jaar waarin Cumulus haar veertigjarig bestaan viert.