Ray Haze en Johan Boeve nemen de prijs in ontvangst
Ray Haze en Johan Boeve nemen de prijs in ontvangst (foto: aangeleverd)

Bruggenbouwers uit Zalk vieren hun Europese Dorpsvernieuwingsprijs in het Duitse Beieren

(door Maarten van Gemert)  

HOFHEIM – In het zuiden van Duitsland heeft een delegatie uit Zalk de tweede plaats gevierd die het dorp won bij de Europese Dorpsvernieuwingsprijs. In Hofheimer Land wachtte hen en de andere winnende dorpen een groots onthaal. Voor een internationaal gezelschap deden Ray en Annemarie nogmaals het succesverhaal van hun dorpshuis uit de doeken.

Bij de vorige verkiezingen in 2020 won het Beierse Hofheimer Land. Verspreid over Europa wonnen 21 dorpen een prijs waardoor zo’n 600 gasten Hofheim overspoelden. Van 11 tot 13 mei werden zij gefêteerd op feesten, lezingen en andere activiteiten naar keuze. De achtkoppige delegatie uit Zalk is teruggekeerd met een blinkend schild en een chique oorkonde - het ging om de eer.

Dorpsvernieuwingsprijs

In mei vorig jaar won Zalk de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2021. Tijdens het Plattelands Parlement van de LVKK in Dalfsen was Zalk als winnaar uitgeroepen. Daarop dingden ze mee voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs waarvoor in oktober een bezoek volgde van een vierkoppige, internationale jury.
De Nederlandse prijs wonnen de ’bruggenbouwers’ van Zalk met hun gemeenschappelijke en brede inzet voor het dorp. De internationale jury was met name onder de indruk van het Multi Functioneel Dorpshuis ’An de Steege’ dat grotendeels circulair en met vrijwilligers is gebouwd. In Hofheim vroeg Annemarie van Gelder aan Lisa Landert, één van de juryleden in oktober, waarom Zalk bij zilver was blijven steken. Onder de jury bleek op één persoon na geen unanimiteit voor goud te zijn.

Prijsuitreiking

De drie vrouwelijke internationale juryleden in oktober zouden in Hofheim gezegd hebben ”ooit in Zalk te willen komen wonen”. Dat is waar Annemarie hoopt te kunnen blijven wonen. Zoals ook Sophie van Ittersum met wie zij de jongeren vertegenwoordigt in Dorpsbelangen Zalk.
Samen met voorzitter Ray Haze had Annemarie een lezing verzorgd in Hofheim. Naast diverse lezingen konden de gasten wandelingen maken, deelnemen aan excursies en elke avond was het groot feest, waarbij het hele dorp welkom was.
Vrijdagmiddag was de prijsuitreiking in een grote sporthal. De eerste prijs was toegekend aan het ongeveer 2100 inwoners tellende Oostenrijkse Stadtschlaining. Dat dorp mag nu haar borst nat maken voor de volgende prijsuitreiking. In Hofheim kreeg de sinds de verkiezingen bekende afkorting BBB voor de Zalker delegatie een andere betekenis: Bayern, Bier und Bratwurst.