Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Koggejournaal: Herinneringen aan bijzondere rondleidingen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Hoog water, regen en stormachtig weer daar heeft de Kamper Kogge geen last van gehad. Het schip ligt uitstekend onder het witte dekzeil afgemeerd in de Buitenhaven. Botter- en Koggevrijwilligers zijn samen naast de botterloods bezig met de bouw van een grote loods om gezaagd eikenhout, bottermasten en de ra van de Kogge op te slaan. In deze tijd van het jaar zijn er niet veel rondleidingen. Tijd voor wat bijzondere herinneringen daarover.

Het Almere College had in het kader van een uitwisseling een groep Chinese studenten op bezoek die een bezoek aan de Kamper Kogge brachten. Gelukkig was er een tolk aanwezig. Volcmar informeerde de groep over de Hanze-tijd en het belang van de Koggeschepen in die tijd. Op zijn vraag aan de studenten wat zij dachten wat de schepen toen als lading in het ruim hadden, was het antwoord: ‘kaas, tulpen en klompen!’

In het Duitse Kiel was een groep Deense toeristen aan boord. Vrijwilligster Ina die uitstekend Engels spreekt, antwoordde op een vraag hoe het kan dat de Kogge zonder lading toch wel twee meter diep ligt:‘ We have a lot of,’ hier aarzelde ze even, ‘very heavy metal in our ship.’ Ze kon niet op het Engelse woord voor lood komen!

Sail Amsterdam 2010. Een drukte van belang. Een lange rij wachtenden op de kade om de Kogge te bezoeken. Steeds 20 bezoekers het schip in en na een rondleiding eraf en een nieuwe groep aan boord. We hadden toen Ishana, een mooie, jonge Surinaamse vrouw aan boord die ons door het Sailbestuur als gastvrouw was aangesteld. Regelmatig moest ze van boord om boodschappen te doen of zaken voor ons te regelen. Als ze dan weer terug kwam vond ze het naar om zich door al die wachtende mensen te dringen. ‘Berend, hoe doe ik dat om weer snel aan boord te kunnen komen?’ Echte Kampenaar Berend raadde haar aan om met luide stemme te roepen: ‘ Berend, Berend ik olle van oe, ik ollle van oe!’ Dat gebeurde een aantal keren. En dan vroeg hij aan de wachtende mensen op de kade of ze even ruimte wilden maken om Ishana aan boord te laten komen.

Stichting Kamper Kogge wenst alle lezers nog een gezond en gelukkig Nieuwjaar!

Volcmar.

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 23 uur geleden