Supporters van Linde Zandsteeg raadden de uitslag al
Supporters van Linde Zandsteeg raadden de uitslag al foto: Maarten van Gemert

IJsselmuidense Linde door naar de provinciale voorleeswedstrijdronde

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Na de lokale ronde heeft Linde Zandsteeg nu ook de regionale ronde gewonnen van de Nationale Voorleeswedstrijd. Samen met de andere winnares, Nora Bergman uit Stadshagen, mag ze nu strijden om de provinciale titel. Vriendinnen van Linde wisten het al van tevoren en kondigden het op een groot bord aan: ”Hop hop Linde aan de top!”

Meerdere deelnemers hadden supporters meegebracht. Er werden meer spandoeken in de zaal ontrold dan tijdens de lokale ronde. Na die ronde voor Kampen in de Stadskazerne, was Kampen deze keer ook de locatie voor de regionale ronde. Twee bibliotheekdames uit de Kop van Overijssel organiseerden het spektakel. Meerdere kandidaten kwamen uit die hoek van de regio evenals uit Zwolle. Er kon er echter maar één de winnaar zijn. Of nee, toch twee. Typ hier uw vergelijking.

Opgelucht
Nora reageerde na afloop ”heel blij” te zijn en ”opgelucht”. Ze had het niet verwacht en is nu al zenuwachtig voor de volgende ronde. Dat duurt nog even want alle bibliotheek prikken zelf een datum. De bibliotheken in Noordwest-Overijssel zijn er vroeg bij dit jaar.
Uit Zwolle waren er vier kandidaten waarvan Nora uit Stadshagen komt, van de Christelijke Daltonschool De Zevensprong. Zij las voor uit ’De keukenprins van Monaco’ van Mathilde Masters. Linde las voor uit ‘’Kampioen’ van Corien Oranje. Zij zit op de Christelijke Basisschool Eben-Haëzer en won in januari de lokale ronde, samen met Emma Becker, uit 23 kandidaten.
In de regioanle ronde deden 11 kandidaten mee waarbij de Kop van Overijssel goed vertegenwoordigd was, onder aanvoering van de bibliothecaresses Lisanne Schrijver en Annemerije Brandsma. Tess Wink uit Wanneperveen en Jullia van Olst uit Rouveen hadden supporters meegenomen, inclusief spandoeken.

Spannend
Jill de Wit uit Blokzijl mocht de spits afbijten en deed dat met ’Complot 365: Januari’ van Gabriëlle Lord. Ze had het boek gekozen omdat het zo spannend was en inderdaad, na haar voorlezen zei Iris Boter dat ze thuis meteen dat boek ging opzoeken om verder te lezen. De Kamper schrijfster en illustratrice was wederom jurylid, ditmaal samen met Kitty Peetoom en Sanne Bernardus. Kitty ligt met haar Verhalenboot in de Zwolse gracht en Sanne is jeugdboekenspecialist in Kampen.

„Ik ga thuis dat boek meteen opzoeken!” (Iris Boter)

Terwijl de jury achter gesloten schermen zich beraadde over de uitslag, vermaakte Goochelaar Jan het publiek. Julie en Thijs mochten hem helpen maar het kostte Jan moeite de zaal mee te krijgen. Wellicht was de spanning toch te groot.

Streng
De jury keek heel streng, aldus de goochelaar. Na rijp beraad rolden Linde en Nora las winnaars uit de bus. Punten waarop de jury gelet had, waren onder meer hoe de leerlingen zich inleefden in het verhaal. Daarnaast speelden meer factoren mee: of ze het publiek aankijken, emoties overbrengen en het stemgebruik. Zo viel bijvoorbeeld na de voorleesbeurt het compliment dat ”ze heel intensief voorgelezen had”.
Nu op naar Nijverdal voor de provinciale ronde op donderdag 11 april in het ZINiN Theater. In mei volgt dan de landelijke ronde in Tivoli te Utrecht. De kandidaten die zover komen, mogen dan de hele klas meenemen. Linde gaat zich eerst nog buigen over een vlgend boek in de volgende ronde. Zij vertegenwoordigt IJsselmuiden bij de provinciale ronde op weg om... Nationaal Voorleeskampioen te worden!


Alle lokale voorleeskampioenen uit de regio met vooraan Nora (l) en Linde (r) (foto: Maarten van Gemert)

..

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 23 uur geleden