Blijde gezichten bij de wethouder en een bewoonster in spe
Blijde gezichten bij de wethouder en een bewoonster in spe foto: Maarten van Gemert

Bouw nieuw woon-zorgcomplex ‘IJsselhof’ gestart na lange aanloop

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSELMUIDEN – Met het onthullen van het bouwbord is het startsein gegeven voor de bouw van een woonvoorziening in Oosterholt-Noord. Stichting Sprank bouwt het appartementencomplex ’IJsselhof’ waar achttien jongeren met een verstandelijke beperking een eigen thuis zullen krijgen. Vereniging ’Op weg met de ander’ bereidde de weg.

Aan de kop van het Trekvaartpark verrijst IJsselhof. Het woon-zorgcomplex sluit de nieuwste uitbreiding van IJsselmuiden af, achter de Trekvaart in Oosterholt-Noord. De jongvolwassenen die er komen te wonen, zijn afkomstig uit IJsselmuiden. Voor hen is in een jarenlang proces toegewerkt naar deze locatie, in het eigen dorp. Stichting Sprank neemt straks de zorg en begeleiding op zich. Onder toeziend oog van vereniging ’Op weg met de ander’ en ’Stichting De IJsselhof’ waarin de ouders zich verenigd hebben.

Blijdschap
Op de bouwplaats heerste afgelopen vrijdag 1 maart grote blijdschap bij het onthullen van het bouwbord. Allereerst blijde gezichten bij de toekomstige bewoners maar zeker ook bij de ouders en andere betrokkenen. Vijf sprekers blikten kort terug op de voorgeschiedenis alvorens de jongvolwassenen het doek van het bouwbord aan de Veilingweg af mochten trekken. Daarbij werd ook een foudje op het bord zichtbaar. De woonvorm komt op de hoek van de Karthuizerlaan en de Veilingweg. Dichter bij het dorp was niet haalbaar.
Dankbaarheid overheerste dat het is gelukt om de woonwens van ouders te realiseren. „In 2013 was ’Op weg met de ander’ door een ouder benaderd,” vertelt Jenneke Wolvers, stafmedewerkster van de vereniging. Die ouder wist meteen vier anderen te noemen die graag hun kind met een beperking zelfstandig zouden zien wonen. Een lang proces volgde.

Zoektocht
Na deze eerste vraag belegde ’Op weg met de ander’ een bijeenkomst in ’De Zaaier’ in Grafhorst. Meteen ontstond er een wachtlijst van twaalf personen en de vereniging ging op zoek. ’Op weg met de ander’ zet zich sinds 1995 in voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of sociale beperking. Voor de zorgverlening benaderde de verenging Stichting Sprank, met wie zij haar protestants-christelijke identiteit deelt. Vervolgens werd de gemeente betrokken in de plannen die pas na verloop van tijd op instemming mochten rekenen.
De cliënten, die vrijwel allemaal nog thuis wonen, wilden in hun vertrouwde omgeving van IJsselmuiden blijven, het liefst in het centrum. In 2022 viel een locatie aan de Blekersdam af nadat de buurt had geprotesteerd tegen een ”grootschalig wooninitiatief”. Later kwam Oosterholt-Noord in beeld waarmee de brug naar Kampen nog steeds geen brug te ver werd..


Toekomstige bewoners onthullen het bouwbord (foto: Maarten van Gemert)

Betrokkenheid
Voor Stichting Sprank wordt dit de eerste entree in gemeente Kampen. Grofweg geconcentreerd rond de bible belt heeft ze al ruim dertig woonlocaties en vijf dagbestedingslocaties door het hele land. Daar heeft ze de zorg voor ruim vijfhonderd cliënten. In Zwolle staat het centraal bureau, vlakbij een woonlocatie midden in een woonwijk waarmee het contact al veertien jaar heel goed is.
Na ontwikkeling en bouw van locaties, biedt Stichting Sprank straks de zorg en begeleiding. In IJsselmuiden blijft ’Op weg met de ander’ op de achtergrond betrokken voor advies. De ouders hebben zich verenigd in een stichting om via die weg advies- en aanspreekpunt te zijn.
Namens de ouders sprak Kees van Eckeveld bij het feestelijke moment van de bouwstart. Hij noemde de namen van de eerste tien bewoners. Enkele plekken zijn nog vrij. Van Eckeveld gaf aan dankbaar te zijn voor de inzet van alle professionals en vrijwilligers. Maar uiteindelijk ”is aan God alleen de eer”. Voor haar eigen jonge inwoners met een beperking staat er volgend jaar in IJsselmuiden het nieuwe woon-zorgcomplex ‘’IJsselhof’. Soli Deo gloria..


De aanwezigen kijken vanaf de overkant van de weg toe (foto: Maarten van Gemert)

..