Afbeelding
Nick de Vries

College van b en w wil 5.400.000 euro uittrekken voor aankoop Stadskazerne

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Nu DeltaWonen door het rijk gedwongen wordt de Stadskazerne af te stoten, wil het college van burgemeester en wethouders het gebouw kopen. De gemeente heeft als hoofdgebruiker het 'eerste recht van koop' en moet 5.4 miljoen euro betalen om het pand in handen te krijgen.

Alle woningbouwcorporaties in Nederland worden door het Rijk gedwongen zich te concentreren op hun kerntaken, namelijk het bouwen, verhuren en beheren van betaalbare woningen. Commerciële activiteiten moeten afgestoten worden. DeltaWonen deed hierom eerst al het gezondheidscentrum aan de Oostzeestraat van de hand. Inmiddels heeft het Rijk de corporatie ook aangesproken op het bezit van de Stadskazerne.

Voordelen

Volgens wethouder Martin Ekker heeft het college de voor- en nadelen van aankoop de afgelopen maanden zorgvuldig tegen elkaar afgewogen met als resultaat het raadsvoorstel tot aankoop. De voordelen op een rij: de gemeente is allereerst grootgebruiker van het pand en verwacht door aan te kopen op lange termijn een klein financieel voordeel te behalen. Het begrote bedrag voor rente, afschrijving en onderhoud ligt lager dan de huurprijs. Een eventueel particuliere koper moet de huidige contracten, die nog 20 jaar doorlopen, respecteren, maar mag daarna opnieuw onderhandelen. "Wij verwachten over twintig jaar betere afspraken met onszelf te kunnen maken, dan met een commerciële partij", aldus Ekker met een knipoog.

Het aankoopbedrag is door de gemeente en DeltaWonen in overleg met meerdere taxateurs bepaald. Volgens Ekker is het een zeer aantrekkelijke prijs, aangezien de commerciële waarde veel hoger ligt.

Op 15 september moet de gemeenteraad zich buigen over het voornemen.