Deze editie van Ondernemen in Kampen is geschreven door Chris Wiekeraad.
Deze editie van Ondernemen in Kampen is geschreven door Chris Wiekeraad. Foto: Aangeleverd

Ondernemen in Kampen: Terug naar Kampen.

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Hoezo? Waarom zou je “terug naar Kampen” gaan? Je kunt er toch ook gewoon voor kiezen om helemaal niet weg te gaan? Na mijn middelbare schooltijd op het Calvijn Lyceum in Kampen ben ik rechten gaan studeren in Utrecht. Daar heb ik zo’n zeven jaar met veel plezier gewoond. Maar eigenlijk toch met nog veel meer plezier ging ik na mijn studietijd weer terug naar Kampen. Na mijn studie ging ik als advocaat aan het werk bij een groot kantoor in Zwolle, maar sinds 2010 ben ik ook met mijn kantoor weer (terug) in Kampen. En laat “terug naar Kampen” nou net hét thema voor dit jaar zijn.

Voor een column is het belangrijk dat de tekst een emotie losmaakt bij de lezer. Ergens naar terug gaan impliceert dat je dan in ieder geval ook wel weg moet zijn gegaan. En beiden gaan met emoties gepaard. Soms met verdriet, maar dikwijls ook juist met vreugde. Hoe heerlijk is het om een paar weken op vakantie te (kunnen) gaan, maar velen zijn ook altijd juist weer hartstikke blij als ze terug thuis in Kampen zijn. 

Weggaan kan voor een dag zijn, een of meerdere weken vakantie of soms dus enkele jaren vanwege een studie of werk. Of om allerlei andere, uiteenlopende redenen. 

Maar waarom dan “terug gaan”? Ook dat kan om allerlei uiteenlopende redenen zijn natuurlijk.

Als voorzitter van Voc-Kampen kreeg ik van Roeland Tameling van Kampen Marketing het verzoek om het thema voor dit jaar -Terug naar Kampen- extra onder de aandacht te brengen. Nou, bij dezen.

Elk jaar gaan we met een groep ondernemers van Voc Kampen een dag met een bus op pad naar verschillende mooie locaties door het land. Zo hebben we al verschillende fabrieken bezocht, hebben we rondvaarten gemaakt door Amsterdam, maar zelfs in ons jubileumjaar een tweedaags bezoek gebracht aan de Duitse stad Bremen en de Mercedesfabriek en de Meyerwerft aldaar in de omgeving. Maar steeds keren we terug naar Kampen. En sommigen kan dat zelfs niet snel genoeg gaan. 

Afgelopen 1 april was er een evenement waarbij “terug naar Kampen” ook centraal stond. Een enorme waterglijbaan op de stadsbrug, waarbij iedereen die dat maar wilde terug naar Kampen kon glijden. En wat werd daar een enthousiast gebruik van gemaakt. Ieder jaar verrast Kampen op 1 april met de gekste en meest ludieke activiteiten waarvan, in ieder geval voor mij, altijd maar de vraag is of het nu echt is of wellicht toch een grap. Maar, tot nu toe is het volgens mij toch nog nooit alleen maar om een grap gegaan.

Overigens had de glijbaan ook prima de andere kant van de stadsbrug af kunnen gaan, want ook langs die kant glijden we immers terug naar Kampen. 

Gelijktijdig was er dan ook nog het mega-event Sail Kampen. Wat een daverend succes was dat en hoeveel mensen heeft dat niet naar Kampen gebracht en velen ook juist terug naar Kampen. Wellicht omdat ze al wel eens eerder in onze prachtige stad waren geweest of juist omdat ze speciaal (terug) kwamen vanwege het grootste buitenevenement met Pasen in Nederland. 

Kampen blijft een bijzondere, historische stad en zeer de moeite waard, niet alleen om naar toe te komen, maar zeker juist ook om naar terug te keren. Nooit heb ik zelf in ieder geval spijt gehad van de keuze om na mijn studie terug te keren naar Kampen. 

Wat betekent voor jou “Terug naar Kampen”? 

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, Nlp-coach & voorzitter Voc Kampen