Kinderen met grote stenen bij opening van de expositie ’Hanze Steenrijk’
Kinderen met grote stenen bij opening van de expositie ’Hanze Steenrijk’ (foto: Maarten van Gemert)

Speuren voor jong en oud in de Kamper musea tijdens de vakantie

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert) 
KAMPEN – Noch ingezetenen noch bezoekers van Kampen hoeven zich te vervelen in deze laatste week van de kerstvakantie. De vrijwilligers van Biermuseum Kampen zijn nog met kerstreces maar Stedelijk Museum Kampen en Ikonenmuseum Kampen zijn geopend. Met tentoonstellingen waar genoeg te zien en te speuren is.

Bij Ikonenmuseum Kampen zijn op dit moment drie exposities te bezoeken, uiteenlopend van eigen topstukken tot werken van Helmantel en van ’Hanzeheiligen’. Op beide locaties van Stedelijk Museum Kampen staat Lego® centraal. Voor kinderen is er een extra speurtocht gemaakt en in de voormalige synagoge kunnen ze zelf aan het bouwen.

Speurtocht
Speciaal voor de kerstvakantie heeft Stedelijk Museum Kampen een extra speurtocht ontwikkeld bij de tentoonstelling ’Hanze Steenrijk’. Kinderen worden uitgedaagd een code te kraken met Lego®-letters in de Schepenzaal van het voormalige Kamper stadhuis. De assistentie van de kinderen is hard nodig, aldus het museum en de schepenen. Voor de fanatieke speurneuzen is er ook nog een andere Hanzespeurtocht met de Lego®-figuren in de Waterzaal.

Hanzeheiligen
Vrijdag 5 januari is er een inloopworkshop vanaf 11.00 uur. Bezoekers kunnen dan voor of na hun bezoek aan de slag in het MuseumAtelier, waar een ’creatieve verwerking’ wordt aangeboden. Verder kunnen kinderen in de bouwhoek in de voormalige Synagoge zelf lekker bouwen met Lego®.
Momenteel heeft Ikonenmuseum Kampen geen speurtocht want ”er is genoeg voor kinderen te doen”, volgens één van de vrijwilligers. Er is wel volop kunst te bewonderen waarbij de expositie ’Hanze Heiligen’ aansluit op het huidige door Kampen Marketing uitgeroepen Hanzejaar.

Hanzekleuren
In het kader van dat Hanzejaar werd de laatste week van vorig jaar het oude stadhuis in een kleurrijk licht gezet, in navolging van de andere Hanzesteden in de regio. Eerder gaf de gemeenteraad haar fiat om €30.000 uit te trekken voor dit Hanzestedenbrede project ’Kleur de Hanze’.
Tijdens de avonden dat de kleurplaten werden geprojecteerd op de buitenmuur van de Gouden Zaal, herleefde het thema achter die muur. Zoals voor de stad Kampen vroegere tijden herleefde: Hanze Steenrijk.


Enkele ikonen van heiligen die een link hebben met de Hanzetijd (foto: Maarten van Gemert)

Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video 21 uur geleden
Afbeelding
Het geheim van de smaakmakers Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden gisteren
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.