Deze bijdrage van raadspraat is geschreven door Gerdien Deuzeman van de PvdA-fractie.
Deze bijdrage van raadspraat is geschreven door Gerdien Deuzeman van de PvdA-fractie. Foto: Aangeleverd.

Raadspraat PvdA: Kennismaken met ‘De Buren’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Tijdens mijn werk als commissielid voor de Pvda in Kampen maakte ik kennis met “De Buren” in de Flevowijk, een initiatief van onder andere Wijz Kampen. Hierbij zijn inmiddels vijftien organisaties aangesloten, zoals bijvoorbeeld Financiën op Koers, de wijkverpleegkundigen, Delta Wonen, Jongerenwerk en de wijkagent. Iedere donderdag van 09:00 uur tot 17:00 uur kun je bij ‘De Buren’ terecht aan de achterzijde van de Open Hof met alle denkbare vragen, of gewoon voor een kopje koffie en een praatje. 

Doordat er zoveel organisaties aangesloten zijn is er bij iedere vraag wel iemand die je kan helpen of je de juiste weg kan wijzen. In een interview geeft Wendy van Wijz Kampen aan dat ‘De Buren’ geloven dat een sterke gemeenschap begint met mensen die elkaar helpen en ondersteunen. Ik ben het daar zeer mee eens. In deze tijden van toenemende individualisering en steeds grotere groepen mensen die, om welke reden dan ook, niet mee kunnen doen in de samenleving, zijn dit soort initiatieven onmisbaar. 

Ik noem hier ‘De Buren’ maar er zijn in Kampen meer van dit soort initiatieven. Initiatieven van individuele inwoners tot verzamelingen van maatschappelijke organisaties. Echt geweldig om te zien. Diep respect voor iedereen die hier een steen(tje) aan bijdraagt. Alleen samen kunnen we de huidige problemen als bijvoorbeeld eenzaamheid, armoede en ongeletterdheid oplossen. 

Tegelijkertijd zetten deze initiatieven mij aan het denken over de rol van de gemeente(raad). Als gemeente(raad) kunnen wij de huidige problemen niet volledig oplossen. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat we dat als Kampenaren alleen maar samen kunnen. 

Dat vraagt iets anders van de gemeente(raad). Dit vraagt om samen met Kampenaren en maatschappelijke organisaties te werken aan de oplossing van de problemen van nú. Een gemeente(raad) die met de stad in gesprek is over het enorme tekort aan betaalbare woningen, over migratie, over de democratie én over elkaar. Ik ben dan ook blij dat Pieter Paul Slikker, wethouder in Den Bosch op 1 mei komt vertellen over het project ‘waar het schuurt’. 

Dit project gaat over een serie stadsgesprekken in Den Bosch over lastige thema’s. Ik ben benieuwd naar hoe wij die aanpak in Kampen zouden kunnen gebruiken. Ook benieuwd? Jullie zijn allemaal van harte welkom. Woensdag 1 mei in de Taveerne op de Koggewerf. De avond start om 20:00 uur, om half acht staat de koffie klaar. Tot dan.

Gerdien Deuzeman, Pvda Kampen

Afbeelding
Boeren en tuinders overhandigen eerste spandoek aan de provincie Overijssel Algemeen gisteren
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Algemeen Ingezonden gisteren
Afbeelding
(video) Insluiper steelt geld bij cafe´ in Kampen video gisteren
Openlucht theatervoorstelling SCHULD
Laatste weekend om SCHULD in Zwolle te zien Cultuur Ingezonden 17 mei, 09:12
Afbeelding
StemBand brengt in samenwerking met Marjan Hommes, Nederlandstalige muziek tijdens dinerconcert in de Stadsgehoorzaal Cultuur Ingezonden 17 mei, 09:02
Afbeelding
Musical Legally Blonde van start in de Stadsgehoorzaal (10 foto's) 10 foto's instagram 17 mei, 01:21
Afbeelding
Inleidende zitting: dodelijke steekpartij na ruzie bij bedrijf, sfeer in rechtbank grimmig 112 16 mei, 14:47
Afbeelding
Ondertekening koopovereenkomst kavel Genuakade tussen Broshuis en de gemeente Kampen (6 foto's) 6 foto's instagram 16 mei, 13:59
Afbeelding
Getuigen van mishandeling gezocht Algemeen 16 mei, 12:08