Burgemeester De Rouwe ontsteekt de eerste kaars met rechts naast hem opperrabbijn Jacobs.
Burgemeester De Rouwe ontsteekt de eerste kaars met rechts naast hem opperrabbijn Jacobs. (foto: Richard Tennekes)

Grote opkomst bij Chanoekaviering en een volle Bovenkerk bij Kerstnachtdienst

Algemeen

(door Huib Strengers)  
KAMPEN- Een ongekende opkomst bij de viering van Chanoeka naast de voormalige synagoge, zaterdagavond. Over de 200 mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep van ’Vrienden van de synagoge’. In het bijzijn van opperrabbijn Binyomin Jacobs, burgemeester Sander de Rouwe en een toelichting van Marco Hulsebos over zijn initiatief voor muziek over de Struikelstenen. Eveneens werd stilgestaan bij de renovatie van de Joodse begraafplaats in IJsselmuiden.

Chanoeka, het feest van het licht, krijgt gestalte door het ontsteken van acht kaarsen. Burgemeester Sander de Rouwe ontstak de ’leidende kaars’ (sjamasj), de kaars waarmee de overige zeven kaarsen worden aangestoken. Door de wind viel het niet mee maar uiteindelijk lukte het. De opperrabbijn stond stil bij het nog steeds aanwezige antisemitisme. Klezmerband Mishmash van Quintus en Nathan Jacob Dillen speelde typische Joodse klezmermuziek. De afsluiting was met het volkslied van Israël ’Hatikvah’, ofwel De Hoop.

Bovenkerk
Niet anders groot was de opkomst bij de kerstnachtdienst in de Bovenkerk, waar maar liefst 1.500 mensen op af waren gekomen. Tussen de steigers in de Bovenkerk die binnenkort een grote renovatie ondergaat. Mooie liederen van het Hervormd Kerkkoor Kampen, onder leiding van Harry Hamer. Voorganger was dominee Maurits Luth en opnieuw was er op kerstavond een rol weggelegd voor de Kamper burgemeester.
Sander de Rouwe las de bekende schriftlezing van Lucas 2 voor, het kerstverhaal. Onderbroken door het ”ere zij God”, in samenzang en begeleid door trompetten en trombone. Gastvrouw was Brenda Koper. Na afloop van de kerstviering, iets na twaalf uur, was er voor de bezoekers warme chocomel, glühwein en kerststol, waarbij een jongetje voor mocht kruipen in de rij. En hij hoefde geen geld aan zijn vader te vragen.


Burgemeester De Rouwe leest het kerstverhaal voor met dominee Luth op de preekstoel (bron: Twitter)

..

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 9 uur geleden