• Alles
  • (51)
    Sport
  • (12)
    Evenement

Chanoeka Kampen bij Stadhuis

maandag 29 november 20:00 uur

Foto Tennekes

KAMPEN - De Chanoekaviering van Vrienden van Synagoge Kampen vindt dit jaar in overleg met de gemeente niet plaats bij de voormalige synagoge aan de IJsselkade, maar op 29 november bij het Stadhuis op het burgemeester Berghuisplein in Kampen. Dit plein biedt voldoende ruimte om de viering volgens de coronaregels te houden. 

Opperrabbijn Binyomin Jacobs, die voor het derde jaar naar Kampen komt, is blij met deze alternatieve locatie bij het Stadhuis: “Zo mag het wonderlijke licht van Chanoeka in deze donkere coronatijden ook schijnen op de overheid, die voor moeilijke keuzes staat.” Wethouder Jan Peter van der Sluis is namens de gemeente aanwezig.

Chanoeka is het Joodse feest van de herïnwijding van de tempel van Jeruzalem in 165 voor Christus. Het enige gevonden kruikje olie voor de menora brandde niet één, maar – door een wonder - acht dagen. De viering van vorig jaar was in de synagoge. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, dat de chanoekia (kandelaar) weer in de synagoge brandde. Volgens opperrabbijn Jacobs een historisch en emotioneel moment met in gedachten de in concentratiekampen vermoorde leden van de Joodse gemeenschap in Kampen. 

Dit jaar biedt de viering in de buitenlucht weer ruimte voor meer bezoekers; zij het met inachtneming van de coronaregels, waaronder 1,5 meter afstand van de aanwezigen. Omdat Chanoeka een religieuze viering (en geen evenement) is, is een QR-code vooralsnog niet nodig. Chanoeka 2021 vindt plaats bij het Stadhuis op het Berghuisplein 1 in Kampen en begint om 20.00 uur. Houd voor het actuele programma, tijdstip en locatie de website van Vrienden van Synagoge Kampen in de gaten: vriendensynagogekampen.nl.
deel deze activiteit