Afbeelding
Pals Brillen & Contactlenzen

Aandacht voor nummer 1 oorzaak van slechtziendheid onder ouderen.

vrijdag 30 oktober 2015 0:00

Pals Brillen & Contactlezen in Zwolle tilt zijn oogzorgprogramma naar een hoger niveau, en biedt tegen gereduceerd tarief oogmetingen aan. Met de meest geavanceerde apparatuur wordt er van 25 tot en met 28 november gescreend of er misschien meer aan de hand is met de gezondheid van de ogen dan een simpele plus- of min afwijking. De meting is specifiek gericht op de leeftijdsgerelateerde oogaandoening Macula Degeneratie (MD). MD is een veel voorkomende oogaandoening onder 55-plussers, maar tegelijkertijd nog onbekend.

Als men ouder wordt, gaat men vaak slechter zien. Pas als het zicht aanzienlijk slechter is geworden, wordt het duidelijk hoe waardevol goede ogen eigenlijk zijn. Macula Degeneratie is een oogaandoening die onomkeerbaar is. Weinig mensen zijn ermee bekend, maar toch is het de nummer 1 oorzaak van slechtziendheid onder ouderen (55+). In Nederland zijn circa 130.000 mensen met Macula Degeneratie gediagnosticeerd, maar het aantal mensen dat risico loopt is een factor tien groter. En juist die groep is zo goed te helpen.

 

Symptomen van Macula Degeneratie Bij Macula Degeneratie treedt er slijtage van het netvlies op, aan de achterkant van het oog. In het begin zal men nog niets merken, omdat het gezonde oog veel zal compenseren. Pas in een gevorderd stadium:

  • Wordt het centrale zicht slechter

  • Ziet men minder details

  • Kunnen lijnen vervormen

  • Kan het moeilijk zijn om mensen te herkennen

  • Verschijnen er wazige, doffe of donkere vlekken in het zicht, en kan men daar niet naast kijken.

 

Preventief oogonderzoek “Bij Macula Degeneratie, ook wel MD genoemd, beginnen de moeilijkheden vaak met lezen, autorijden, tv kijken en het herkennen van gezichten” vertelt Gert Schonewille van Pals Brillen & Contactlezen. “Deze mensen worden gehinderd bij het leiden van een actief, sociaal leven. Gelukkig kan met speciale meetapparatuur MD al in een vroeg stadium herkend worden, waardoor de gevolgen van deze oogaandoening beperkt kunnen worden. Het is verstandig dat 55-plussers hun ogen preventief laten onderzoeken. Onze gediplomeerde optometristen zijn gespecialiseerd in dit onderzoek. Daarnaast wordt er advies gegeven over de behandeling van MD, wat men er aan kan doen ter preventie en vertraging, en welke producten beschikbaar zijn ter ondersteuning van het zicht.”

 

Website :                            www.palsbrillen.nl