Handschrift van Bach
Handschrift van Bach Foto: schermafdruk

Concertkoor Immanuel voert Weihnachtsoratorium van Bach uit

vrijdag 9 december 2022 20:00

KAMPEN - ‘Jauchzet, frohlokket, auf, preiset die Tage!’ Juich en jubel, prijs de dagen! Met schallende trompetten en juichende koren wordt de geboorte van Jezus aangekondigd in de eerste cantate van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach. Op vrijdag 9 december voert Concertkoor Immanuel dit vreugdevolle werk uit in de Buitenkerk in Kampen.

In het najaar van 1734 schrijft Bach de muziek die hij in de kerstperiode wil laten horen. Voor elke eredienst van Eerste Kerstdag tot en met Driekoningen wil hij een cantate componeren, zes in totaal. De werken moeten elk op zichzelf staan, maar samen ook een oratorium kunnen vormen. De eerste drie cantates zijn bestemd voor de eerste Kerstdagen. Zij beschrijven de geboorte van Jezus, de aankondiging aan de herders en de aanbidding door de herders. De vierde cantate is voor Nieuwjaar en gaat over de naamgeving en besnijdenis van Jezus. De vijfde cantate is voor de eerste zondag na Nieuwjaar en de zesde voor Driekoningen. Zij beschrijven de reis en aanbidding van de Drie Wijzen. Concertkoor Immanuel voert cantate I, II, V en VI uit.

Immanuel staat onder leiding van Sander van den Houten. Aan dit concert werken orkest Strijklicht en de volgende solisten mee: Anastasia Terranova, sopraan, Dave ten Kate, countertenor, Roele Kok, bas, Bert van Lieshout, tenor en Maurits Bunt en Arjen Leistra op klavecimbel en kistorgel. Aanvang 20:00 uur. Kaarten kosten 22,50 in de voorverkoop en 25 euro aan de kerk.