Afbeelding
Foto: Tennekes

‘International Fellowship Kampen’ van start

zondag 19 februari 2023 17:00

KAMPEN - Van Irak tot Brazilië en van Nigeria tot de Dominicaanse Republiek: mensen uit al heel veel landen vonden de afgelopen periode een plekje in de Baptistengemeente Kampen. De Engelse vertaling van de 09:00-dienst hielp daarbij, maar er was behoefte aan meer.

“Het is een feest om te ontdekken dat typisch Hollandse of kerkelijke zaken gerelativeerd kunnen worden als je jezelf openstelt voor een ‘broer’ uit Afrika, of een ‘zus’ uit Brazilië, die er net weer anders tegen aankijkt, maar wel in dezelfde Jezus gelooft,” aldus dominee Maurits Luth van de baptistengemeente. Met enige verassing zag hij een toename van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond in de kerk. “Ik vond het een verassende, maar kostbare ontwikkeling, want we hebben zóveel van elkaar te leren. Neem bijvoorbeeld het idee om de kerkdienst te beginnen met een maaltijd - dat alleen is al zoveel beter, toch? En bovendien, dat deden ze in de Bijbel ook.”

De insteek van de ‘International Fellowship Kampen’ is dan ook dat het door de mensen zelf wordt georganiseerd en niet vóór hen. De motivatie daarvoor is: “Het zijn hele gelovige en volwassen mensen, die vaak al meer van het leven en van het leven met God hebben begrepen dan ik. Ik wíl dan ook leren van hoe zij het aanpakken en me bekeren van de gedachte dat ik of wij als Nederlanders altijd het beste idee zouden hebben over hoe je kerk moet zijn of leven.”

De eerste ‘fellowship meeting’ start zondagavond 19 februari met een maaltijd om 17:00 uur, waarna om 18:00 uur de dienst begint, met als voorganger de in Kampen wonende Nigeriaanse dominee Oluwabukunmi Popoola. Daarna elke derde zondagavond in de maand, met telkens voorgangers uit andere landen. De voertaal is Engels, maar verschillende andere vertalingen zijn beschikbaar, inclusief Nederlands.