Afbeelding
Foto: aangeleverd

Stoomdag in gemaal Mastenbroek

zaterdag 3 juni 2023 10:00 tot 16:00

MASTENBROEK - Zaterdag 3 juni is er een stoomdag in het gemaal Mastenbroek (d’Olde Mesiene) aan de Kamperzeedijk. Van 10 tot 16 uur is de stoommachine draaiend te bewonderen.

Het Oude Stoomgemaal is een Rijksmonument, een van de oudste en het enige nog authentiek werkende. Het gemaal is in het bezit van de originele, geheel bedrijfsvaardige stoommachine van Nederlands fabricaat uit 1856. De stoommachine drijft een vliegwiel van 7,5 meter hoogte aan die weer twee schepraderen met houten schoepen in werking stelt. 

In het bezoekerscentrum is een informatiebord met de ontwikkeling van de waterhuishouding in de Mastenbroeker polder door de eeuwen heen. De toegang is gratis. Daarnaast wordt in het naastgelegen elektrogemaal de uitleg gegeven over de nieuwe ontwikkelingen in waterhuishouding door het waterschaap Drents Overijsselse Delta. Tevens is er een opstelling te bewonderen van een viertal historische traktoren en een vijftal werktuigen, zoals een waterpomp en vacuümpomp van 100 jaar oud.