Afbeelding
Foto: aangeleverd

Kampenaren maken buurt groener

zaterdag 13 april 2024 11:00 tot 16:00

KAMPEN - Op 15 en 16 maart hebben tien buurtinitiatieven in Kampen samengewerkt tijdens NL Doet om hun buurten groener te maken, de band tussen buren te versterken en de natuur een handje te helpen. Ruim honderd buurtbewoners hebben met behulp van lokale vrijwilligers verschillende projecten uitgevoerd, van het planten van fruitbomen tot het opknappen van pleinen en straten.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in het openbare plantsoen aan de St. Jorisstraat. Daar zijn eetbare planten en fruitbomen neergezet, zodat buurtbewoners een gezellige ontmoetingsplek hebben. Veel tegels in tuinen aan het Brigitteplein zijn vervangen door groen, waardoor de buurt een stukje leefbaarder wordt. Ook is een pleintje aan de Berenklauw opgeknapt en voorzien van bloembakken vol kleurrijke voorjaarsbloeiers, terwijl er een nieuwe boom is geplant om de omgeving op te fleuren.

Geveltuinen, vlinderstruiken en meidoornstruiken
Een groep vrijwilligers heeft de geveltuinen in de Molenstraat opgefleurd met nieuwe beplanting. Bij basisschool de Fontein zijn op een verwilderd stukje grond fruitbomen en vlinderstruiken geplant, wat niet alleen zorgt voor meer groen, maar ook voor meer biodiversiteit rondom de school. In Wilsum is de Doornheage naast de eeuwenoude kerk aangepakt, waarbij nieuwe meidoornstruiken zijn geplant. Dit initiatief draagt niet alleen bij aan het historische landschap, maar biedt ook een groene plek voor de lokale gemeenschap om van te genieten.

Vergroenen met de Groene Loper Kampen
Dit initiatief van NL Doet werd begeleid door de Groene Loper Kampen, die zich al jaren inzet voor een groener Kampen. De Groene Loper heeft dit jaar meer vergroeningsacties gepland en nodigt inwoners uit om mee te praten. Op 13 april tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er vrijwilligers van de Groene Loper Kampen aanwezig op de natuurmarkt bij Kinderboerderij Cantecleer. Ze helpen met vragen en geven tips voor het vergroenen van een buurt op een laagdrempelige manier. Er is ook een najaarsactie waar ze graag meer over vertellen. Ook Duurzaam Kampen is aanwezig op deze markt om inwoners te adviseren over verschillende klimaatsubsidies zoals bijvoorbeeld regenwater afkoppeling.

Locatie