Marco Hulsebos is voorzitter van stichting Struikelstenen in Muziek. Hij heeft samen met andere muzikanten liedjes gemaakt voor bij die stenen.
Marco Hulsebos is voorzitter van stichting Struikelstenen in Muziek. Hij heeft samen met andere muzikanten liedjes gemaakt voor bij die stenen. Foto: Schinkel

Gratis voorstelling in Stadsgehoorzaal Kampen: Artiesten eren slachtoffers nationaalsocialisme met muzikale presentatie

zaterdag 4 mei 2024 21:00

KAMPEN - Aansluitend op de nationale dodenherdenking vindt er in de Stadsgehoorzaal een presentatie plaats van Struikelstenen in Muziek. Hiermee herdenken de optredende artiesten samen met het publiek enkele slachtoffers van het nationaalsocialisme. De voorstelling die om 21:00 uur begint, is gratis toegankelijk.

Op zaterdag 4 mei zijn de volgende artiesten te zien: Geert Leurink, Linda Westera en Iris Boter, Daan Kerkhof en Remi Mateboer, Baruch da Costa, Herman Broers, Jonah Bakker en Floris Hulsebos. Zij presenteren samen met een live band het lied en verhaal dat ze maakten voor Struikelstenen in Muziek. Deze keer in een intieme akoestische setting, voorafgegaan door de historische verhalen van de betreffende struikelstenen. De presentatie is in handen van Astrid de Jong. 

Kampen kent in totaal 26 locaties waar struikelstenen, oorspronkelijk genaamd Stolpersteine, liggen. “Stolpersteine” is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De stenen liggen vlak verwerkt in het trottoir en bevatten de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van slachtoffers. Door bijna 80 creatieven, die allen of zijn opgegroeid of woonachtig zijn (geweest) in Kampen, zijn 26 muzikale composities gemaakt met 26 beelden. Het project is in 2023 gepresenteerd en daar bleef het niet bij. Struikelstenen in Muziek was onderdeel van Hanze in de Nacht en de expositie ‘De laatste dagen van leo Snoep’ is tot en met 4 augustus te zien in het Stedelijk Museum. Deze expositie toont een fotoserie van Ursula van de Bunte, die zij heeft gemaakt naar aanleiding van haar deelname aan het project. 

Om een brug te slaan tussen verleden en heden is ook de Oekraïense zangeres Yana Popova te zien. Zij zingt een vertaling van een Nederlandse evergreen. Marco Hulsebos, initiatiefnemer van Struikelstenen in Muziek, geeft tekst en uitleg bij de landelijke plannen die hij heeft met het project. Na de voorstelling is in de oude foyer de expositie te zien met de beelden en teksten die gemaakt zijn bij de 26 locaties. Daar zijn de artiesten aanwezig om met de bezoekers in gesprek te gaan.

Het project heeft diepe indruk gemaakt op de Kamper samenleving. Het heeft mensen met elkaar verbonden en in gesprek gebracht over de geschiedenis. Dat kan volgens Marco Hulsebos niet vaak genoeg. Door een bijdrage van het Ontmoetingsfonds van de Gemeente Kampen en de vriendelijke medewerking van Stadsgehoorzaal Kampen is deze voorstelling gratis toegankelijk.

Reserveer gratis kaarten via stadsgehoorzaalkampen.nl

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws over uitjes in de regio Kampen? Meldt je dan via deze link aan op de uitagenda. Zo krijg je iedere vrijdag de leukste uitjes in je mailbox. https://www.brugnieuws.nl/nieuwsbrief/aanmelden.

Locatie