Afbeelding
Tennekes

Reflex loopt zich in kwartfinale beker stuk op eredivisionist ZVH

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN - De volleyballers van Zalsman/Reflex hebben niet voor een nieuwe stunt kunnen zorgen in de landelijke beker. Nadat de Kamper ploeg eerder eredivisionist SSS uit de beker gooide, bleef zaterdag een tweede kunststukje uit tegen Reco/ZVH, de nummer vijf in de eredivisie. ZVH won in de kwartfinale van het bekertoernooi met 1-3;.

Zonder trainer Henk Gootjes (hij ontbrak wegens een wintersportvakantie) begon Reflex sterk tegen ZVH. Tot 19-19 ging het in de eerste set gelijk op. Daarna pakte een sterk spelend Reflex een marge van drie door twee rake klappen van Robin van Capelle en een punt van Niek Tijhuis (22-19). Uiteindelijk pakte Reflex de set met 25-21. Daarna kwam er zeer spannende tweede set. Bij 24-24 maakte Willem Maarten Heins na vele maanden blessureleed een kortstondige rentree. Succesvol was dat niet. Bij de opslag sloeg hij de bal in het net. Daarna besliste de sterk spelende Ricardo Hofman de tweede set in het voordeel van de ploeg uit Zevenhuizen (24-26).

Door het winnen van deze tweede set sloeg ZVH een belangrijke slag. Een nieuwe mentale oppepper voor Reflex bleef uit en vervolgens kreeg de topdivisionist het steeds moeilijker. In de derde set liep de thuisploeg de gehele set achter de feiten aan. ZVH won met 21-25 en was ook in de vierde set te sterk voor Reflex (18-24).

Ondanks het verlies kan Reflex toch tevreden terugkijken. Hoogtepunt was uiteraard het verslaan van SSS in de vorige ronde. Tegen ZVH haalde Reflex opnieuw een hoog niveau, maar de ploeg kon dat niet volhouden. Dat had deels te maken met de krappe selectie van Reflex en ook met ZVH, dat een sterkere indruk maakte dan SSS.

Vanwege het ontbreken van Henk Gootjes zat Sandor van Straten voor het eerst als hoofdcoach op de bank bij Reflex. “Het was spannend en leuk. Het is heel moeilijk. Je hebt zo weinig invloed”, aldus de volleyballer, die spreekt van een terechte nederlaag. “We konden het vandaag net niet lang genoeg volhouden. De eerste set hebben we heel goed gespeeld. Vervolgens verlies je tweede set, waarin details de doorslag geven. We stonden vol onder druk. Dat kost zoveel energie. Deze wedstrijd was symbolisch voor ons seizoen. We hebben heel veel potentieel, maar het is niet stabiel genoeg. Maar we zijn met opgeheven hoofd eruit gegaan. In de breedte hebben we problemen door verschillende blessures.” Heins is op de weg terug. Hij speelde zaterdag enkele minuten, maar is zeker nog niet wedstrijdfit. “Deze week heeft hij voor het eerst weer volledig meegetraind.”

Van Straten zit zelf al maandenlang aan de kant met een zware kruisbandblessure. Om ervaring op te doen laat hoofdtrainer Henk Gootjes hem als assistent-trainer fungeren. Met zijn blessure ging het de goede kant op, tot vorige week. Toen kreeg hij te maken met een enorme domper. “Bij de therapie ben ik weer door mijn knie gegaan. Na een sprong ging het bij het landen mis. De kans is groot dat de kruisband in mijn knie weer is afgescheurd. In januari wordt er een MRI-scan gemaakt en wordt het duidelijk. Ik was net zes maanden onderweg en was alweer voorzichtig aan het meetrainen. Dit is domme pech. Mentaal is het heel zwaar.”