Afbeelding

Gemeenteraad wil toch verbod op verkoop lachgas in Kamper horeca

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag toch gestemd voor een verbod op de verkoop van lachgas in de Kamper horeca. Dit deed zij door in te stemmen met een motie van de SGP, PvdA, Kampen Sociaal en de ChristenUnie die hiertoe opriep. Twee weken eerder liet burgemeester Bort Koelewijn nog weten vooralsnog geen actie te willen ondernemen, omdat de overlast wat hem betreft beperkt was en het op dit moment door landelijke regelgeving moeilijk is om actie te ondernemen.

Op initiatief van de ChristenUnie heeft de gemeenteraad donderdagavond de motie over het lachgas behandeld. In de motie heeft de partij samen met SGP, PvdA en Kampen Sociaal het college van B&W gevraagd om de verkoop te verbieden. Met de steun van deze partijen was er een meerderheid in de raad.

De ChristenUnie maakt zich al langer grote zorgen over het toenemend gebruik van lachgas tijdens het uitgaan, en heeft hierover al vaker vragen gesteld aan het college. Onder andere de GGD schrijft over de risico’s van het gebruik van lachgas. De partij merkt hierover op: “Samengevat: het is slecht voor je brein (ontwikkeling), je longen kunnen bevriezen, er ontstaat een tekort aan zuurstof voor de hersenen, je krijgt slechte concentratie en ga zo nog maar even door.”

Staatssecretaris Blokhuis van de ChristenUnie wil het oneigenlijk recreatief gebruik verbieden door lachgas op de lijst van de Opiumwet te zetten. Dit is nog niet gelukt en daarom is verkoop en gebruik van lachgas op dit moment (nog) niet verboden. Veel gemeenten in Nederland proberen de verkoop en het gebruik van lachgas tijdens het uitgaan terug te dringen.

Ook in Kampen wordt lachgas in drie horecazaken verkocht. De ChristenUnie is van mening dat de volksgezondheid een belangrijke taak is van de overheid. “Waar dat mogelijk is, moet de gemeente dan ook krachtig en actief inzetten op een verbod van de verkoop van lachgas. En ook het gebruik van dat gas ontmoedigen. En daar heeft de gemeente de mogelijkheden voor. Via de Drank- en Horecawet of via de Milieuwet (zoals o.a. gebeurt in gemeente Arnhem).”

‘Verbod lost niets op’

Andere partijen, zoals GroenLinks zien niets in een verbod. De partij was helder in de raadsvergadering: ‘het is een slecht plan’. Raadslid Edwin Burgman: “Een verbod in de horeca verplaatst het probleem alleen maar. Lachgas is legaal op veel plekken te verkrijgen en landelijk staat het nog niet op de zwarte lijst. Handel en gebruik zijn dus niet strafbaar. Met een verbod in de horeca verplaatsen we het gebruik naar de straat, de keet, thuis of elders, waar aanpak niet mogelijk is.”

Dat betekent volgens Burgman niet dat GroenLinks de risico’s van lachgas onderschat. Ouders, jongeren en horecamedewerkers moeten goed bedenken dat lachgas ernstige schade kan veroorzaken, vindt de partij. Burgman: “We moeten niet lichtzinnig doen over lachgas, maar een verbod is niet de oplossing. Wij kiezen voor ontmoediging in overleg met de horeca en voor voorlichting op scholen. En ook ouders hebben een verantwoordelijkheid. Voor een verbod moet Den Haag zorgen. Zolang dat landelijke verbod er niet is, is een plaatselijk verbod zinloos.”

De burgemeester gaf eerder al aan dat hij niets zag in een verbod, ook omdat hij geen mogelijkheden ziet om zo’n verbod te handhaven. Een kleine meerderheid van de raad stemde toch voor een verbod. De 13 tegenstemmen kwamen van GroenLinks, CDA, D66 en VVD.

Over de risico’s van lachgas lopen de meningen uiteen. De staatssecretaris wil het middel op de lijst van de opiumwet zetten. Het Coördinatie punt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) beoordeelt dat het risico van de drug substantieel is. Bij excessief gebruik treden gezondheidsincidenten op. In een risicomelding van het RIVM uit 2016 wordt gesteld dat de risico-effecten bij een doorsnee recreatief gebruik van 10 lachgasballonnen per gebeurtenis geen gezondheidseffecten worden verwacht. Ook niet op lange termijn. Wel kan er schade ontstaan als er op een onveilige manier gebruikt wordt, bijvoorbeeld door niet vanuit een ballonetje te inhaleren. Dan bestaat kans op bevriezing. Of als extreem grote hoeveelheden worden gebruikt. Dit is met name gevaarlijk bij mensen die een B12 tekort hebben in dat geval kan neurologische schade ontstaan. Meestal treedt dit pas op na maanden of jarenlang frequent gebruik (RIVM 2016). Over het verslavingsrisico van de drug is nog maar weinig bekend.