Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van Kampen Sociaal.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van Kampen Sociaal.

Raadspraat: Coronacrisis

· leestijd 1 minuut Algemeen

Het vinden van een politiek onderwerp voor het schrijven van een raadspraat is doorgaans niet al te ingewikkeld. Er gebeurt altijd wel wat in de gemeente Kampen. Gemeentelijke bezuinigingen, de kwaliteit van de zorg, het aantal te bouwen woningen, Reeve of de culturele sector onder de aandacht brengen zijn zo van die onderwerpen waar je in deze rubriek de visie van Kampen Sociaal goed naar voren kunt brengen.

In deze ongewone tijd is het voor mij lastig om over een dergelijk onderwerp te schrijven. Niet dat ik niet weet waar Kampen Sociaal voor staat maar ikzelf ben veel bezig met de coronacrisis. Dat komt vast en zeker door mijn dagelijkse bezigheid, ik ben niet alleen raadslid, in het ziekenhuis, waar ik de patiënten opvang die besmet zijn met het coronavirus. Daar zie ik de mensen binnenkomen die aan het vechten zijn voor hun leven, met koorts en aan zuurstof gelegd omdat ze het benauwd hebben. Geen van de patiënten kunnen bezoek ontvangen omdat ze besmet zijn, dat maakt het voor hen zwaarder. In tijden van onzekerheid heb je een geruststellend en bemoedigend woord nodig, het liefst van een dierbare. Op het moment dat u dit leest zal het aantal besmettingen en personen die overleden zijn aanzienlijk zijn. Goed luisteren naar en gehoor geven aan de orders van de landelijke overheid helpt echt de kwetsbaren in de samenleving te beschermen.

De onzekerheid die de coronacrisis met zich brengt zal ongetwijfeld grote gevolgen hebben, niet alleen voor Kampen maar voor heel de wereld. Een financiële crisis zit er weer aan te komen, daar ben ik van overtuigd. Bedrijven zullen failliet gaan, beurzen zullen wereldwijd forse verliezen moeten incasseren en werknemers komen op straat te staan wat weer grote gevolgen zal hebben voor de lokale economie. Hoe die eruit komt te zien weten we natuurlijk niet maar we zullen in Kampen de gevolgen ook merken. Meerdere raadsvoorstellen die nu besproken zouden moeten worden, moeten wat Kampen Sociaal betreft dus uitgesteld worden. Omdat er veel onzekerheden zijn kunnen we het best wachten met het uitwerken van bijvoorbeeld een bedrijventerreinenvisie, immers weten we niet of er na deze crisis nog een grote vraag is naar bedrijventerreinen. Wat we wel weten is dat we na deze crisis er met zijn allen tegenaan moeten gaan om Kampen sterk terug te laten komen en waar we oog moeten houden voor de zwaksten in de samenleving.

Afbeelding
Willem van Oranje wint het Schoolkorfbaltoernooi 2024 bij Wit-Blauw (5 foto's) 5 foto's instagram 17 mei, 23:34
Afbeelding
Opening Dudok Muziekdagen Kampen 2024 in de Burgwal (4 foto's) 4 foto's instagram 17 mei, 15:29
Afbeelding
De eerste schooldag op de nieuwe Campus: een nieuw hoofdstuk voor leerlingen van Ichthus College Kampen Algemeen 17 mei, 15:10