Afbeelding
Pixabay

Jan Toonen: ‘Gemeente rekent de Kamper samenleving arm’

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Binnenkort besluit de gemeenteraad over omvangrijke bezuinigingen. Er is nog veel onduidelijk over de totale omvang, welke mensen er last van zullen krijgen en wat de uiteindelijke opbrengst is.

Ook WijZ Welzijn en Maatschappelijk Werk De Kern krijgen daar mee te maken. “Deze bezuinigen kunnen zomaar leiden tot veel hogere kosten voor de gemeente. De gemeente Kampen rekent de samenleving arm”, aldus regiomanager Jan Toonen van De Kern en WijZ.  “Welk effect heeft dit op de burger in Kampen. Is hier goed over na gedacht?”, vraagt Toonen zich af.

"Gemeente breekt voorliggend veld af"

WijZ en De Kern hebben samen ongeveer 7.000 cliënten, deelnemers en vrijwilligers in de gemeente. Eén op de tien mensen maakt dus gebruik van één of beide organisaties. Bijvoorbeeld hulp bij financiële problemen, mantelzorgondersteuning, de vervoersdienst of het jongerenwerk in The Take. Daarbij wordt ook veel samengewerkt met organisaties en instanties. “Er zijn veel mensen afhankelijk van het bouwwerk van voorzieningen in Kampen”, legt Toonen uit. “Als je dat gebouw alleen en zonder goed plan gaat slopen, dan valt het om.” WijZ en De Kern zoeken een gezamenlijk plan zodat er ook na de bezuinigingen een optimaal voorzieningenniveau wordt bereikt. “Met minder geld wordt het niet wat het was. Maar we kunnen wel samen zorgen dat het nieuwe gebouw het beste is dat we kunnen bouwen met minder geld. Dát is Kamper Kracht!” 

Veel ellende bij de mensen

Het bezuinigingsdossier wordt al maandenlang binnen de gemeente besproken. “Maar ondertussen heeft de gemeente geen inhoudelijk overzicht gegeven wat dit voor de inwoners op de korte en lange termijn betekent”, stelt  Toonen. “Betekent dat dat we dadelijk zelf moeten bepalen welke voorzieningen moeten stoppen? Hoe dan? Hier ontbreekt een inhoudelijke visie. Verantwoordelijkheid voor de bezuinigingen ligt bij de gemeente en wij willen samen met de gemeente onderzoeken op welke fronten de pijn van de bezuinigingen nog wel gedragen kan worden.”

Grote kosten voor Kampen

“Eén simpele klap, en de gemeente heeft tonnen bezuinigd, zo voelt het, maar zo simpel is het niet”, zegt Toonen. “Wat gebeurt er als je mensen met schulden niet meer helpt? Als jongeren in de knoop raken, als ouderen eenzaam zijn, of als iemand uit z’n huis wordt gezet? Dat zijn de problemen die wij vaak aanpakken én oplossen. Als we dat niet meer zouden doen, dan veroorzaak je dus veel ellende bij de mensen en enorme kosten voor Kampen. De gemeente zegt dat ze de kas op orde maken, maar ze koersen op maatschappelijk armoede.”

Inbesteding

Toonen zegt dat zijn organisaties in het duister te tasten over de vraag waar er bezuinigd kan en moet worden. In die onduidelijkheid speelt ook een idee van de gemeente voor ‘inbesteding’, dus dat mensen niet meer ondersteund worden door  onafhankelijke welzijnswerkers  en maatschappelijk werkers, maar door ambtenaren. “Dat lijkt een bezuiniging, maar dat is het niet”, legt Jan Toonen uit. “Die ambtenaren moeten immers ook betaald worden.” Het aanbod van WijZ en De Kern om samen een goed plan te maken blijft overeind. “Geen enkel misverstand daarover!”, zegt Toonen. “Wij houden vast aan de Kamper Kracht: samen de schouders er onder.  Dat betekent dat deze zorgwekkende bezuinigingen van de baan moeten. Maar met een scherpe planning en een warm hart kunnen we samen het best mogelijke voorzieningengebouw voor Kampen neerzetten.  Wij snappen ook de  financiële  nood van de gemeente.”