DCIM\100MEDIA\DJI_0017.JPG
DCIM\100MEDIA\DJI_0017.JPG Tennekes

Bovenkerk gerestaureerd met behoud bouwsporen

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De restauratie van de Bovenkerk, waaraan ruim twee jaar is gewerkt, nadert voltooiing. De wijzerplaten zijn gerestaureerd, het schilderwerk is gedaan en het gevelwerk is hersteld. Het uiterlijk van het gevelwerk leidde op straat en social media nogal tot wat verwarring.

“Het lijkt wel een lappendeken zoals het er nu uitziet”, zo reageerde iemand op Facebook. “Die twee witte ramen. Afschuwelijk.”, zei een ander op www.brugnieuws.nl. Blijkbaar zorgt een restauratie ervoor dat mensen nog beter gaan kijken en dat dingen opvallen die voorheen niet opvielen. Kijken we naar een foto van voor de restauratie (zie www.brugnieuws.nl) dan zien we namelijk dat ook toen de raampjes al spierwit waren en bovendien valt dan op dat het gevelwerk ook toen al een lappendeken van verschillende bouwmaterialen en kleurschakeringen was.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten: “De gevel bestaat uit tufsteen, metselwerk en bouwstenen. Tijdens eeuwenoude reparaties en aanpassingen zijn vaak verschillende materialen gebruikt. Wij hebben bij de restauratie alleen de originele materialen gebruikt, tufsteen waar tufsteen zat, metselwerk, waar metselwerk zat. Zo hebben we de historische bouwsporen van de kerk behouden. Al deze sporen zeggen iets over de bouw van de kerk. Wel is het zo dat op dit moment de kleurverschillen iets groter zijn dan voor de restauratie, maar in de loop der tijd vergrijzen de stenen vanzelf weer. De gevel is nu weer veilig, hij brokkelt niet meer af, maar hij heeft hetzelfde karakter als voor die tijd.”

 DCIM\100MEDIA\DJI_0016.JPG
 Een foto van voor de restauratie.
 DCIM\100MEDIA\DJI_0007.JPG
Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22