Archieffoto van de werkzaamheden.
Archieffoto van de werkzaamheden. Maarten van Gemert

Conclusie onderzoek: gezondheidsklachten heiers parkeergarage niet te linken aan werkzaamheden

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Er is geen duidelijke relatie tussen de werkzaamheden aan de parkeergarage Buitenhaven en de gezondheidsklachten van de medewerkers van heibedrijf Van Dieren. Dat is de conclusie van PreventPartner die toxicologisch onderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente. Dit geeft het college van burgemeester en wethouders vertrouwen in aanloop naar het hoger beroep dat dient op 23 september. De Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingsbedrijven (NVAF) maakt zich echter grote zorgen en wantrouwt de conclusies. Zij heeft daarom zelf nieuw onderzoek laten doen.

De inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelde toen de medewerkers van het heibedrijf klachten kregen, dat Kampen de arbo-wet overtreden had. De gemeente vond het besluit van SZW slecht onderbouwd en ging in beroep. De Zwolse rechtbank gaf Kampen begin 2020 gelijk. Hierop ging SZW in hoger beroep. Woensdag staan beide partijen opnieuw voor de rechter.

Geen gezondheidsklachten

Een week voor dit treffen komt de gemeente met het voor haar goede nieuws dat PreventPartner, een Expertise Centrum Toxische Stoffen, concludeert dat de gezondheidsklachten van de heiers niet het gevolg van de werkzaamheden kunnen zijn. De onderzoekers vinden het wel aannemelijk dat de werknemers aan diverse giftige stoffen - benzeen, tolueen, ethylbenzeen, xyleen en naftaleen - zijn blootgesteld, maar de hoeveelheden zijn volgens hun zo klein, dat er geen relevant gezondheidsrisico is geweest. De verzekeraar heeft hierop de aansprakelijkstelling door Heibedrijf van Dieren afgewezen.

De gemeente is blij met de uitkomst van het onderzoek, omdat het haar een goede uitgangspositie geeft tijdens het hoger beroep van woensdag. Maar ook omdat medewerkers van Van Dieren mogelijk gerustgesteld worden, door de boodschap dat er geen gezondheidsrisico’s waren

‘Wel blootstelling aan giftige stoffen’

De NVAF stelt hier nog niet zo zeker van te zijn en heeft twee partijen opdracht gegeven om ook onderzoek te doen. In het onderzoek van de gemeente zijn volgens de belangenvereniging teveel ongegronde aannames gedaan. Bovendien was de gemeente volgens de NVAF hoe dan ook nalatig, zelfs als er geen gezondheidsrisico’s geweest zijn. De informatie van de gemeente klopte niet en daardoor zijn de werknemers, terwijl ze zich aan alle procedures hielden, toch blootgesteld aan giftige stoffen. Dat had niet mogen gebeuren.

Op dit punt verschilt het Kamper college van mening met zowel NVAF als met onderzoekers PreventPartners. De gemeente betwist dat er überhaupt blootstelling was aan giftige stoffen. Het college: “Zo lijkt onvoldoende rekening te zijn gehouden met de toegepaste heimethode en specifieke omgevingsfactoren.” Volgens NVAF is er echter genoeg reden om an te nemen dat er giftige stoffen vrijgekomen zijn. Zelfs medewerkers van een groenrecyclingbedrijf hebben volgens hun klachten gekregen toen zij grond aan het zeven waren die afkomstig was van het project.

Grote onrust

Voor de Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingsbedrijven (NVAF) is de uitspraak van woensdag belangrijk. Onder werkgevers en medewerkers in de funderingssector is na de uitspraak van de rechtbank in Zwolle grote onrust ontstaan. “Veel leden van de NVAF voelen zich vogelvrij. Ze hebben het idee dat een veilige werkomgeving niet meer gewaarborgd is.”

In 2017 werden de werkzaamheden aan de parkeergarage in de Buitenhaven stilgelegd toen heiers stelden gezondheidsklachten te krijgen, zoals bloed plassen, braken en diarree. De vervuilde grond van de plek waar ooit een gasfabriek stond, leek de meest voor de hand liggende bron. De arbeidsinspectie liet de werkzaamheden stilleggen. Door het oponthoud werden de kosten al snel hoger dan verwacht en sindsdien wordt gesteggeld over de vraag of de bouw terecht was stilgelegd of niet,

en wie dus verantwoordelijk is voor de kosten.