Afbeelding

Inwoners Kamperveen spreken elkaar aan op maximumsnelheid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

(door Nick de Vries)
KAMPERVEEN - Ook zijzelf reed in het verleden wel eens te hard. Wietske van der Sluis, secretaris van Streekbelangen Kamperveen, geeft het ruiterlijk toe. De inwoners van het dorp realiseerden zich simpelweg wat het betekent voor een fietser als daar een auto met de maximaal toegestane snelheid van zestig kilometer per uur langs suist, laat staan als de snelheid dan ook nog, zoals veel gebeurde, overtreden wordt. Een bewustwordingsactie heeft hier verandering in gebracht.

Inwoners van Kamperveen ergerden zich al tijden aan te hard rijdende automobilisten. Vooral voor de vele scholieren die op de fiets over de wegen moeten, leverde dit erg gevaarlijke situaties op. De buurtvereniging besloot zelf actie te ondernemen om de snelheid terug te dringen en om de overtreders, veelal inwoners van het dorp zelf, bewust te maken van hun gedrag.

Dit deden zij onder andere door flyers te verspreiden, een informatieavond te beleggen en door controles uit te voeren samen met de wijkagent. Snelheidsovertreders werden aangehouden, niet bekeurd, maar stevig op hun gedrag aangesproken. De buurtvereniging denkt dat dit laatste een goede methode is om bewustwording te vergroten. Na de opluchting dat mensen geen bekeuring krijgen, zijn ze meer genegen om mee te denken over het probleem.

Volgens Van der Sluis houden de automobilisten zich dankzij de acties stukken beter aan de snelheid. De wijkvereniging is tevreden over het resultaat en burgemeester Bort Koelewijn prijst de acties als een manier om 'klagen om te zetten in positieve energie'.

Binnenkort gaat de wijkvereniging andere acties organiseren, maar waar en hoe, dat houden zij liever geheim.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22