Afbeelding

Eén met het ritme van de natuur in de Seniorentuin

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - "Ik zie 's avonds wel eens mensen zitten in het avondzonnetje, onder de appelboom. Ze kijken naar hun moestuintje. In alle rust. Je ziet ze genieten." Hanjo IJkhout beheerder van kinderboerderij Cantecleer is enthousiast over het project dat sinds twee jaar op zijn boerderij gevestigd is. Het is één van de vele initiatieven die geschaard kan worden onder de noemer Kamper Kracht. Initiatieven waarbij de samenleving zelf probeert maatschappelijk onwenselijke problemen te voorkomen. De Brug belicht periodiek enkele projecten. Deze editie: de Seniorentuin.

Met een grote glimlach struint Nel Borstlap door haar kleurrijke tuintje. In het zomerzonnetje harkt ze de perkjes en zorgt ze voor een tot in de puntjes verzorgd tuintje. Haar man pakt de afwatering aan. Ze genieten van de buitenlucht "Heerlijk met de handen en voeten in de aarde. Dat is een heel bijzonder gevoel", vertelt Borstlap die de aandacht vestigt op haar laatste project. "Zie je die kleurrijke bloemen? Die zijn eetbaar. Ik vind het de laatste tijd erg leuk om eetbare bloemen te kweken. Die staan zo leuk in de tuin en zijn erg verrassend als je ze kunt presenteren aan eters die te gast zijn."
Het initiatief voor De Seniorentuin is twee jaar geleden genomen door Hanjo IJkhout van Cantecleer. Het idee was simpel. Senioren krijgen een stukje grond toegewezen en mogen hier zelf hun voedsel kweken. Zo houden ze contact met leeftijdsgenoten en wordt een isolement voorkomen. Ze zijn verantwoordelijk voor iets dat geregeld zorg nodig heeft, houden hierdoor zelf een ritme, en komen dikwijls buiten. Het project werd opgezet met geld uit het Oranjefonds en is sindsdien in beheer van de kinderboerderij. Inmiddels zijn er zo'n twaalf tuintjes in beheer.
Volgens Nel die samen met haar man een tuintje beheert en fungeert als officieuze spreekbuis van de Seniorentuin worden de tuinen om uiteenlopende redenen gebruikt. "Er zijn senioren die vroeger een boerderij of tuin hadden, maar die nu op een flat wonen en het tuinieren missen. Zij kunnen hun hobby nu kleinschaliger uit blijven voeren. Er zijn ook mensen voor wie het sociale contact vooral van belang is. Ook zijn er mensen die graag hun eten zelf willen telen. Dikwijls is het een combinatie van dit alles. Ikzelf geniet van het contact met de natuur. Als ik mijn eigen gekweekte tomaten oogst, of de eerste tuinbonen proef, dan word ik daar heel blij van."
Het saamhorigheidsgevoel onder de deelnemers is volgens Borstlap groot. "Dat komt onder andere doordat je samen meedraait in het ritme van de seizoenen. Je moet rond dezelfde tijd, dezelfde handelingen uitvoeren. Dat schept een band. Daarnaast komen we regelmatig samen om de stand van zaken door te nemen en om tips uit te wisselen. Eens per jaar eten we gezamenlijk buiten of in de schuur van Hanjo. Uiteraard doen we dit zoveel mogelijk van zelfgekweekte groenten, zo heb ik laatst een courgettesoep gemaakt."
Wie ook geïnteresseerd is in het aanleggen van een tuintje, kan zich melden bij de Hanjo IJkhout van de kinderboerderij. Enig geduld is wel vereist, want er is een wachtlijst. Kijk voor contactinformatie op www.cantecleer.com.