Afbeelding

SPOREN VROEGERE BEWONING REEVE GEVONDEN

Ingezonden Ingezonden

Gisteren bracht wethouder Albert Holtland een bezoek aan de opgraving locatie in het Reeve-gebied. Op dit moment wordt er in het toekomstig woningbouwgebied een archeologisch onderzoek uitgevoerd en worden er proefsleuven in het landschap gegraven op zoek naar sporen van vroegere bewoning. Die sporen werden inderdaad gevonden. Uit de opgravingen blijkt dat er -verspreid op terpen- in het gebied al in de vroege middeleeuwen agrariërs woonden en werkten. De verspreid liggende boerderijen werden gebouwd op terpen om veilig te zijn voor het stormwater van de Zuiderzee in de wintermaanden.

Aan de vondsten is te zien dat er voornamelijk runderen werden gehouden op en rond de terpen. Er werden veel dierlijke resten gevonden maar ook messen en vooral leren schoeisel. In de late middeleeuwen legden de bewoners gezamenlijke dijken aan tegen het water van de Zuiderzee en werden de boerderijen vooral tegen die zeedijken aangebouwd.

Het was een laatste kans om opgravingen te doen in dit gebied en die kans werd dan ook met beide handen aangepakt. Later dit jaar zullen de sleuven weer worden dichtgegooid en zal het gebied onherkenbaar veranderen, met eilanden waar woningen op gebouwd worden en lager gelegen gebieden waar het water zal kunnen stromen. Waar toekomstige bewoners kunnen genieten van de waterrecreatie, veilig achter een Afsluitdijk, een IJsselmeerdijk en een Reevediepdijk. Een heel verschil met de bewoners in de middeleeuwen …..