Nieuwe editie Historisch Tijdschrift uit

· leestijd 1 minuut Cultuur

KAMPEN - Hoe hard kan een nieuwsbericht zijn voor de ouders van een enig kind. Uit Japan kwam een levensteken, maar uit een later bericht blijkt dat zoon Hendrik Dekker allang dood was op het moment dat zijn briefkaart bij zijn vader en moeder in Kampen op de mat viel.

Tom de Wal beschrijft dit tragische voorval, dat plaatsvond aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in het nieuwe nummer van het Historisch Tijdschrift voor de IJsseldelta.
Albertus Johannes Knipmeijer krijgt zeventig jaar na de bevrijding eindelijk de royaal verdiende aandacht en waardering, waarop hijzelf bij zijn leven in het geheel niet zat te wachten. Integendeel. Hij kon of wilde niet praten over de oorlog waarin hij vele duizenden jonge mannen uit handen van de bezetter hield en velen van hen het leven redde. De Kamper Persclub liet 30 april op het Koeplein een steentje vlijen. Herman Broers gaf daarna in een drukbezochte lezing in de Nieuwe Kerk meer bekendheid aan Bert Knipmeijer die twintig jaar eerder al eens was omschreven als een vergeten verzetsman. In het nieuwe Historisch Tijdschrift borduurt hij voort op die lezing en kondigt hij nader onderzoek voor een biografie over het leven van A.J. Knipmeijer aan.

Het Historisch Tijdschrift verschijnt viermaal per jaar en wordt gratis onder de leden van ?Jan van Arkel' verspreid. Een exemplaar is voor 3,50 euro te koop bij de vereniging (penningmeester John Wezenberg, De Boomgaard 37, IJsselmuiden, tel. 038-331 1919) en bij Boekhandel Bos, Oudestraat 41/43 in Kampen.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22