GroenLinks teleurgesteld over verwerpen motie schaliegas

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - GroenLinks Kampen is teleurgesteld en verbaasd over het verwerpen van de door GroenLinks ingediende motie over schaliegas door een nipte meerderheid van de Kamper Gemeenteraad. Met de motie die GroenLinks donderdag indiende wilde de partij bereiken dat de gemeente zich ook tijdens het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten tegen het winnen van schaliegas zou uitspreken.

?Erg teleurstellend?, zo reageert raadslid Jeurink van GroenLinks Kampen op het verwerpen van de schaliegasmotie door CDA, SGP, VVD en GBK. Samen zijn die goed voor een meerderheid van 16 zetels. ?Hiermee geeft de Gemeente Kampen een heel verkeerd signaal af dat bovendien in strijd is met haar eerdere besluit schaliegasvrij te willen zijn?, aldus Jeurink. ?Vooral de opstelling van het CDA is daarbij opvallend. De partij steunde op 19 september 2013 een motie van GroenLinks waarin ze uitsprak schaliegasvrij te willen zijn. Die motie werd aangenomen. Ook het CDA in Provinciale Staten van Overijssel is tegen schaliegas. Maar in de Kamper Gemeenteraad geeft de partij aan de winning van schaliegas toch mogelijk te willen laten. Jammer en inconsequent.?

GroenLinks Kampen wilde met de motie bereiken dat het College van b en w van Kampen tijdens het komende VNG-congres, 2 en 3 juni 2015, zou instemmen met een motie die daar wordt ingediend door de gemeenten Boxtel en Noordoostpolder. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) overlegt namens alle Nederlandse gemeenten met de rijksoverheid. Ook met het Ministerie van Economische Zaken, het ministerie dat vergunningen kan afgeven voor proefboringen en het winnen van schaliegas.

Daarom vindt GroenLinks het belangrijk dat ook de VNG zich uitspreekt over schaliegas. Het college gaf aan de motie niet te willen steunen. Jeurink daarover: ?Wethouder Geert Meijering wil zich niet uitspreken op het congres en houdt zo alle opties open, inclusief het winnen van schaliegas. Dat is volgens GroenLinks Kampen in tegenspraak met de in 2013 aangenomen motie. Deze opstelling van het college is een flinke stap de verkeerde kant op.?

GroenLinks is een verklaard tegenstander van het winnen van schaliegas, omdat de chemicaliën die nodig zijn om het gas te winnen het grond- en oppervlaktewater kunnen vervuilen. Daarnaast vinden zij de boortorens een vorm van landschapsvervuiling. GroenLinks wil bovendien af van het gebruik van fossiele energie. "Voor Kampen komen die risico's dichtbij; een gasveld in de Noordoostpolder met uitlopers naar Kampereiland en de Koekoek is een van de eerste gebieden voor proefboring."

Afbeelding
Artiesten eren slachtoffers nationaalsocialisme met muzikale presentatie (3 foto's) 3 foto's instagram 5 mei, 00:25
Afbeelding
Dodenherdenking IJsselmuiden 2024 (4 foto's) 4 foto's instagram 4 mei, 23:10
www.vegk.nl
Aandacht voor 'Bevrijding' op bevrijdingsdag bij de Volle Evangelie Gemeente Kampen Algemeen Ingezonden 4 mei, 22:25