Politie en brandweer hebben het terrein afgezocht, maar konden niets vinden.
Politie en brandweer hebben het terrein afgezocht, maar konden niets vinden. Stefan Verkerk

Kampen schrikt wakker van explosies rond Burgemeester Berghuisplein

Algemeen

KAMPEN - In Kampen waren rond middernacht twee keiharde knallen te horen. De politie kreeg meldingen vanuit de hele stad van wakker geschrokken inwoners. De twee explosies vonden waarschijnlijk vlakbij de vaccinatietent op het Burgemeester Berghuisplein plaats. Beveiligers van de tent zeiden de luchtdruk van de explosies in de tent te voelen.

De eerste knal was om twaalf uur te horen. De tweede kort hierna. Beide explosies zorgden voor rookontwikkeling boven het plein. Dit is gezien op een foto die vlak na de knal vanuit de Wortmanflat gemaakt is. De rook verspreidde zich waardoor het niet precies naar één plek te herleiden was.

De meldkamer kreeg meerdere telefoontjes van verontruste inwoners. Ook de beveiliging van de vaccinatielocatie had de politie ingeschakeld.De politie en brandweer hebben de omgeving van de tent afgezocht, maar konden niks vinden. De tent van de GGD is beveiligd met camera’s, de beelden worden bekeken in de hoop zo achter de oorzaak te kunnen komen.

Nachtelijke knallen waarvan de oorzaak niet gevonden kunnen worden, komen vakervoor. In het verleden vonden al meerdere meldingen in Kampen plaats. Op de website ‘Wat was die knal’ kunnen knallen gemeld worden. De knal van gister werd meerdere malen gemeld. De laatste melding van een knal was op 23 mei rond 03.30 uur. 

Volgens de brandweer vinden knallen vaak rond 00.00 plaats omdat mensen soms illegaal vuurwerk afsteken om een verjaardag te vieren. “In Brunnepe schieten ze dan nog wel eens met een melkbus.” Dat was in dit geval zeker niet het geval. De knal was harder, anders en de rookontwikkeling boven het plein kan niet door een melkbus veroorzaakt zijn.