Doorstart voor De Gilden Bouw

· leestijd 2 minuten Algemeen

door Michiel Satink

KAMPEN ? Een doorstart lijkt bereikt voor bouwbedrijf De Gilden. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van het miljoenenbedrijf dat in januari omviel. De rechtbank in Zwolle bevestigde eind vorige week dat de rechter-commissaris geen bezwaren heeft tegen een doorstart.

De aanhoudende vastgoedcrisis en de steeds verder teruglopende bouwactiviteiten van de Gilden Groep maakte een faillissement onafwendbaar, zo blijkt uit het eerste verslag in dit omvangrijke faillissement. Het probleem werd acuut toen salarissen en belastingen niet meer betaald konden worden. In januari werd door het bedrijf zelf het faillissement aangevraagd.

Het gaat om elf ondernemingen die tegelijk ten onder gingen. Een aantal draaide al geruime tijd verlies, maar er zitten ook ondernemingen tussen die nog prima levensvatbaar zijn. Bouwbedrijf De Gilden bijvoorbeeld: de onderneming maakte in 2013 nog altijd 198.000 euro winst. Al is het verschil met het jaar ervoor groot. Toen werd een winst gedraaid van 1 miljoen euro. In 2010 was dat nog het dubbele van dat bedrag. Qua omzet gaat het om forse bedragen: die liggen tussen de 10,5 miljoen (2010) en 19,4 miljoen euro (2012). Niet gek dus dat al snel na het faillissement interesse werd getoond juist dit onderdeel van De Gilden Groep voort te zetten. ?In de verslagperiode hebben zich meerdere kandidaten gemeld, waaronder de heer Van der Haven (directeur van De Gilden Groep, MS), die mogelijk gei?nteresseerd waren om de activiteiten van Bouwbedrijf De Gilden voort te zetten. Daartoe heeft de curator 45 kandidaten uitgenodigd met het verzoek een definitief bod uit te brengen op de activa. Biedingen zijn inmiddels uitgebracht. De curator verwacht de verkoop van de activa in de komende verslagperiode definitief te kunnen afwikkelen?, zo schrijft de curator in zijn rapport. Overigens moeten dan ook afspraken gemaakt worden met de schuldeisers, veelal bedrijven uit de omgeving. Opgeteld gaat het om zeker 1 miljoen euro. Er is al een verzoek tot doorstart door de curator voorgelegd aan de rechtbank. De rechtbank meldde geen bezwaar te hebben.

Met name de tak 'projectontwikkeling en vastgoed' van De Gilden Groep liep stroef de laatste jaren. De Gilden Ontwikkeling BV maakte in 2013 ruim 2 miljoen euro verlies. Het jaar ervoor was dat zelfs 4,5 miljoen euro. Cijfers over 2014 staan nog niet in het rapport. De omzet bedroeg in 2013 ook nog slechts 4 ton. Een jaar ervoor was dat nog het dubbele. De Gilden Ontwikkeling was een grote speler op de woningmarkt in Kampen. De onderneming heeft een belang van 50 procent in de Ontwikkelingscombinatie PWM, verantwoordelijk voor de 350 woningen op Het Meer in IJsselmuiden. Ook heeft het een belang van dezelfde grootte in de Combinatie Onderdijks. Het faillissement heeft gevolgen voor nog meer projecten. Projectontwikkeling heeft grondposities in Grafhorst (1,3 miljoen euro), IJsselmuiden (Spoorlanden en de Plasweg) en in elders Kampen.

Grootste schuldeiser in dit faillissement lijkt de Rabobank te zijn. Alleen al aan hypotheken staat er voor ruim 12 miljoen euro uit. Het belang van de bank is nog groter omdat bouwclaims aan de bank zijn verpand.

Curator
De curator was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar. Zijn plaatsvervanger bij Stein Advocaten weigerde ook na herhaalde verzoeken om terug te bellen. Het advocatenkantoor kon dus niet bevestigen of een doorstart van het bouwbedrijf aanstaande is. Het faillissementsverslag, in beginsel openbaar, werd pas na lang aandringen en bemiddeling door de rechtbank door het advocatenkantoor vrijgegeven.