Afbeelding

'Melmerpark bestaat omdat de binnenstad slecht draait'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Michiel Satink)

KAMPEN ? Sinds dit jaar wordt er ook op het Melmerpark reclamebelasting geheven. Het geld is bedoeld om reclame te maken voor het bedrijvenpark dat door de nodige ondernemers in de binnenstad als een bedreiging wordt gezien. Voorzitter Jan van Wendel van de Ondernemersvereniging Melmerpark in een vraaggesprek over samenwerking, parkeren en angst als slechte raadgever.

Jan van Wendel is directeur van VWC, een van de bedrijven op het Melmerpark. Het uitzicht vanuit zijn pand toont de kracht van dit bedrijvenpark: voldoende parkeerplaatsen voor de deur, bedrijven er omheen die veel klanten trekken en erachter de N50. De inmiddels ruim 20 bedrijven die hier zitten, trekken graag met elkaar op. De oprichting van de ondernemersvereniging is daar resultaat van, maar ook de onlangs ingestelde reclamebelasting. ?Op onze website Melmerpark.nl maken we gezamenlijk reclame voor alle ondernemers die hier zitten. Dat bekostigen, samen met advertenties, is het enige doel van de reclamebelasting?, zegt Van Wendel. Activiteiten die het park af en toe organiseert, zoals een markt of kofferbakverkoop, kosten de ondernemers amper geld. De ongeveer 2.000 euro die elke ondernemer jaarlijks bijdraagt, wordt volledig omgezet in reclame. ?Hoe we dat doen, bepalen we met zijn allen. We zitten eens in de zoveel weken om tafel. Daar zitten ook goede reclamemensen tussen. We hebben geen extern bureau nodig, we doen alles zelf.? De vereniging koos om de weg te nemen via de gemeente om zo te voorkomen dat de vereniging ieder jaar zelf moest innen. ?Dan zie je dat wellicht de helft niet meedoet. Nu doet iedereen mee en wordt de inning gedaan door de gemeente. Aan het stadsbestuur en aan de ondernemers leggen we verantwoording af waar dat geld naartoe is gegaan.?

Ook in de binnenstad wordt reclamebelasting geheven. Waar de invoering daar zoveel stroever leek te gaan, ging het de ondernemersvereniging Melmerpark zoveel makkelijker af. De ondernemers op beide locaties verkopen aan consumenten. Samenwerking ligt voor de hand, weet ook Van Wendel. ?Maar de Ondernemersvereniging Kampen (OVK) ziet ons als concurrent. We hebben aansluiting gezocht met deze vereniging, maar daar zat de deur dicht. Vervolgens hebben we zelf een ondernemersvereniging opgericht.? De tweedeling binnenstad-Melmerpark kwam ook duidelijk terug toen in december de nieuwe detailhandelsvisie van de gemeente werd gepresenteerd. ?De binnenstad draait niet slecht omdat het Melmerpark er is. Nee, dit bedrijvenpark is er omdat de binnenstad zo slecht draait. Als het centrum wel goed draaide, dan wil je daar toch zitten??

Angst

?Het melmerpark is fantastisch gesitueerd, goed bereikbaar, dat ziet iedereen. Ik denk dat ondernemers in de binnenstad daar bang voor zijn. Dat het hier goed gaat draaien en dat mensen liever hier dan in het centrum winkelen. Maar angst is een slechte raadgever. Ik begrijp die angst niet. Als je niet in je eigen onderneming gelooft, is die ten dode opgeschreven. Als ik in de binnenstad zou zitten en ik zou niet in die locatie geloven, dan vertrek ik.? Van Wendel is zelf in 1997 meerdere keren gevraagd met zijn bedrijf naar de Oudestraat te verhuizen. Maar hij zag er geen heil in. ?Voor mijn handel is dat niet handig. Ik verkoop onder meer kantoorartikelen en ict-apparatuur. Als je bij mij een doos papier koopt en je moet er vervolgens een kwartier mee de Oudestraat over zeulen, dan vrees ik dat de je volgende keer geen papier meer bij me koopt. Gewichtige of volumineuze goederen, die verkoop je niet in de Oudestraat.? Het probleem is terug te brengen tot een woord: bereikbaarheid. Of beter nog: parkeren. Wat als het pand aan de Oudestraat parkeerplaatsen voor de deur had gehad? ?Dan was de kans reëel dat ik daar nu had gezeten met mijn onderneming.?

Komen we in het vraaggesprek weer terug op de begin dit jaar door de gemeente vastgestelde detailhandelsvisie. Het verbaasde Van Wendel dat daarin niet ook een nieuw verkeerscirculatie- en parkeerplan zijn opgenomen. ?De toegankelijkheid van de stad moet beter. Op het Melmerpark krijgen we publiek uit Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen maar notabene ook uit Emmeloord. Uit die regio en uit Kampen komen onze klanten. Zelfs mensen van Urk komen deze kant op. Waarom? Als je tien minuten in de auto moet zitten, je kunt de auto voor de deur kwijt en hier is van alles te halen, dan kom je toch hier naartoe?? Worden mensen uit de regio die winkelen in het Melmerpark ook verleid de binnenstad in te gaan? Nee, zegt Van Wendel. ?De OVK ziet geen reden om daarin samen te werken. Wat we ook voorstelden, het werd afgewimpeld.?

 'Als ik in de binnenstad zou zitten en ik zou niet in die locatie geloven, dan vertrek ik.'


Terwijl het heel goed mogelijk is deze klanten ook te verleiden naar de binnenstad te gaan, zegt de voorzitter. ?Ik denk dat wel elkaar versterken. Woensdag praten we hier met vertegenwoordigers van de winkelcentra in onder meer Penningkruid en de Hanzewijk. Die willen dolgraag samenwerken. De gemeente heeft ons ook gevraagd om de samenwerking te zoeken. Wij hebben telkens de hand uitgereikt.? De gemeente zou 'pro-Melmerpark' zijn, zo werd gesteld bij de presentatie van de nieuwe detailhandelsvisie in de raadszaal. Vervolgens werd gewezen naar het vertrekt van Halfords naar het bedrijvenpark. Ondernemers uit de binnenstad vrezen dat meer ketens dat voorbeeld volgen. Maar voorgetrokken worden de ondernemers op het Melmerpark zeer zeker niet, zegt Van Wendel. ?Alles wat je hier ziet, is opgebouwd met veel bloed, zweet en tranen. We hebben verschrikkelijk hard gevochten voor onze belangen. Ja, de gemeente heeft problemen gehad met onze projectontwikkelaar (zie kaderverhaal, MS), maar niet met ons. Volumineuze detailhandel hier opeens toegestaan? Dat was altijd al zo. En gaat het nu echt opeens minder met de binnenstad nu Halfords hier zit??

Een visie op het beleid rond de binnenstad heeft Van Wendel ook. Volgens hem is de huidige stand van zaken in de binnenstad het product van het beleid dat de laatste 15 jaar is gevoerd. ?Vanaf mijn kinderjaren wordt er al gesteggeld over de slechte parkeervoorzieningen. En dat is nog steeds niet opgelost. Verander je niets, dan denk ik dat over 15 jaar nog eens de helft van de ondernemers vertrokken is. Dan worden dat mijn buren op het Melmerpark. Wordt dit nieuwe detailhandelsbeleid niet goed uitgevoerd, dan versterkt dat ons park.? Alles valt of staat met parkeren en bereikbaarheid. ?Mensen willen niet moeilijk doen. Helleman (voorzitter OVK, MS) zei al bij de raadsvergadering over de vaststelling van het nieuwe beleid: wij kunnen dit niet alleen. Daar heeft hij gelijk in.?

Van Wendel zelf denkt dat over 5 jaar het Melmerpark weer flink gegroeid is. Sterker nog: op korte termijn is daar al wat van te zien. Het deel van het pand naast de Aldi wordt binnenkort gevuld. De braakliggende vlakte naast Van Wendels VWC wordt na de zomer gevuld. Grote panden komen er bij. ?Het heeft een tijd geduurd voordat het hier een succes werd?, zegt hij. Zelf had hij deze locatie al vanaf 2000 op de korrel. Pas toen de huidige projectontwikkelaar het terrein in handen kreeg, kon hij een overeenkomst sluiten. ?We waren er binnen drie maanden uit.? Spijt van vertrek uit de Betonstraat, waar zijn bedrijf tot 2013 zat, heeft hij niet. ?Het vertrek naar hier heeft veel extra klanten opgeleverd.?

Roemruchte historie Melmerpark

Onder de naam Polderpoort sloegen een aantal ondernemers de handen ineen om van de kop van het bedrijvenpark N50 iets bijzonders te maken. Het idee er een autoboulevard van te maken sneuvelde. Een concurrerend tankstation legde beslag op gronden omdat er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Een rechtszaak volgde. De Kamer van Koophandel ging zich ermee bemoeien: ze vreesde dat de plannen voor het Melmerpark de toekomst van ondernemers op Voorsterpoort in Zwolle dwarsboomt. Plannen iets van 'de kop' te maken, kwamen jarenlang niet uit de verf. En vervolgens ontstond een langslepende vete met de gemeente over de komst van een supermarkt op het terrein. Iets dat de gemeente, ondanks een al verleende vergunning, niet wilde toestaan.

De laatste jaren verrees het Melmerpark alsnog, al staat nog slechts een deel van het totale plan overeind. Naast de kantoortoren moeten er nog 5 verrijzen. Naast de twee grote panden, met daarin onder meer Aldi en Action, komen er nog vier grote bedrijfsverzamelpanden te staan. In het verlengde van de Zambonistraat wordt vanaf deze zomer gebouwd.

Deze foto geeft het vooroorlogse Wittenstein bij Kamperveen weer. 
Oorlogsverhalen van Groot IJsselmuiden (2/3): Cees Visscher, Kampen en Kamperveen Algemeen 2 mei, 12:53
Hendrik van't Veer één van de personen uit de verzetsgroep Wilsum.
Oorlogsverhalen uit Groot IJsselmuiden (3/3): De verzetsgroep Wilsum in beeld Algemeen 2 mei, 12:52
Afbeelding
Orgelconcert op Hemelvaartsdag door Evan Bogerd Algemeen 2 mei, 12:40