Afbeelding
Pedro Sluiter

Overijssel stopt schieten van ganzen niet

· leestijd 2 minuten Algemeen

door Michiel Satink

ZWOLLE/KAMPEN - Het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel blijft voorlopig het schieten van ganzen in en nabij natuurgebieden toestaan. De Raad van State had de provincie gevraagd voor 1 maart te reageren op een handhavingsverzoek ingediend door Vogelbescherming Nederland.

Volgens de Vogelbescherming heeft de provincie in strijd gehandeld met de Natuurbeschermingswet door het schieten toe te staan zonder vergunning. Het provinciebestuur meent dat het te weinig tijd krijgt van de Raad van State om een afgewogen besluit te nemen, meldde ze afgelopen week. ?We gaan de Vogelbescherming en de Faunabeheereenheid uitvoerig horen. Daarna zal nog aanvullend ecologisch onderzoek nodig zijn voor we met een afgewogen besluit kunnen komen'', aldus woordvoerder Harry te Walvaart van de provincie.

De ganzenjacht in de winter is omstreden. In veel provincies wordt al jaren de zogeheten winterrust gehanteerd. Vooral trekganzen profiteren van deze tijdelijke stop op de jacht. Sinds begin deze winter zet de provincie Overijssel alle beschikbare middelen in om overlast van ganzen tegen te gaan. Vooral boeren hebben te kampen met veel schade door de dieren. De jacht duurde tien weken, tot de provincie in januari een kort geding verloor. De rechtbank in Zwolle schortte het jagen tot 1 maart op. De Vogelbescherming stapte vervolgens naar de Raad van State. De natuurorganisatie wilde voorkomen dat vanaf deze maand weer geschoten wordt op ganzen. Onduidelijk blijft of voor het schieten van ganzen in en nabij Natura-2000-gebieden een vergunning nodig is. De provincie meldde in de zitting bij de Raad van State dat onderzoek daarnaar op 1 maart kon zijn afgerond. Dat blijkt dus nu niet het geval. De jacht is inmiddels weer voortgezet, bevestigde een woordvoerder van de provincie.

De overlast van ganzen in Overijssel beperkt zich grotendeels tot de IJsseldelta. Het Kampereiland ? middenin de IJsseldelta ? was ten dele tot 1 april 2014 foerageergebied. Dat betekende dat daar helemaal niet op ganzen gejaagd mocht worden. Sinds april mocht het al, maar sinds oktober kan de overlast nog veel beter bestreden worden, meldde de afdeling West-Overijssel van LTO Noord. Voorzitter Antoon Kanis zei eerder te verwachten dat de positieve effecten van het nieuwe faunabeleid pas op de lange termijn zichtbaar zijn. LTO Noord beseft dat het geen populaire maatregel is. Het schadefonds vergroten bleek echter geen optie.

Vooral de boeren met grasland langs de wateren zijn nu de dupe. Volgens ondernemers op het Kampereiland is de populatie ganzen de laatste tien jaar ontzettend gegroeid. En vogels die in de natuurlanden van de IJsseldelta broeden, keren het jaar erop terug. Uit cijfers van het Faunafonds blijkt dat in de eerste helft van 2014 aan voornamelijk melkveehouders op het Kampereiland ruim 52.000 euro is uitgekeerd. In alle gevallen ging het om schade aan grasland ontstaan door foeragerende brand-, kol- en grauwe ganzen. Gedupeerden moeten als gevolg van de schade aan het grasland extra veevoer kopen. Terwijl de prijzen daarvan stijgen, dalen de uitkeringen uit het Faunafonds, aldus LTO Noord. Uit de cijfers van het fonds blijkt ook dat de gemelde schade en uitgekeerde bedragen zelden overeenkomen. En als die bedragen verschillen, is de uitkering lager dan de gemelde schade.

In de circa 10 weken dat de ontheffing voor het schieten van ganzen in de winter nu geldig is, zijn zo'n 5.000 ganzen geschoten. Sinds 1 maart loopt dat aantal weer op. Ook is eind vorige maand door de provincie een vergunning gegeven aan de Faunabeheereenheid voor het bewerken van ganzeneieren zodat er minder eieren uitkomen en zo de populatie wordt verkleind.

Later dit jaar neemt de provincie een besluit of er in de winter van 2015-2016 opnieuw op ganzen gejaagd mag worden.