Afbeelding

Boerenkool als bruggetje naar lezen en schrijven  

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Christiaan Schutte)
KAMPEN ? De opbrengst van het Dictee van Kampen, georganiseerd door de plaatselijke Rotary, gaat dit jaar naar de Voedselbank in de Hanzestad. En hoewel de Voedselbank vrij is om dat bedrag naar eigen inzicht te besteden, wordt er gekeken of de krachten kunnen worden gebundeld in de strijd tegen laaggeletterdheid. 

Het zou dus zomaar kunnen dat er binnenkort boerenkool met worst wordt uitgedeeld, met daarbij een receptenboekje. Dat boekje is dan weer een bruggetje naar de vraag: ?Heeft u misschien moeite met lezen en schrijven?'

Maar vanwaar dat bruggetje? Aart Kleijer, lid van de Rotary en verder onder meer bekend van stichting Taal voor het Leven, vermoedt dat laaggeletterdheid relatief vaak voorkomt onder mensen die gebruikmaken van de Voedselbank. ?Dat is een aanname?, was de eerste reactie van secretaris Wim Vos van de Voedselbank, de man met wie Kleijer samen optrekt in dezen.

Vos ? een voormalige leraar en gewend om bij alles kritische vragen te stellen ? deed echter ook intern navraag. ?Je kunt niet zomaar een beroep doen op de Voedselbank. Om te beoordelen of een aanvraag terecht is, vult diegene die het betreft een formulier in. Wat blijkt, is dat verhoudingsgewijs veel mensen daar moeite mee hebben.? De conclusie van Vos is dan ook dat het percentage laaggeletterden bij cliënten van de Voedselbank hoger ligt dan het landelijk gemiddelde van negen procent. ?Aan cijfers waag ik mij echter niet, dat vind ik bovendien stigmatiserend.?

Kleijer is dat met hem eens en haast zich er aan toe te voegen dat laaggeletterdheid niet iets is om je voor te schamen. ?Laaggeletterdheid houdt niets meer in dan dat je moeite hebt met lezen en schrijven. Sommige mensen hebben hun taalvaardigheid gewoon niet zo goed bijgehouden, al dan niet omdat hun situatie daar ook niet naar was. Ikzelf sprak een paar jaar geleden nog een aardig woordje Hongaars. Als ik een bezoek bracht aan Papa (De Hongaarse partnerstad van Kampen red.) kon ik een goed woordje meepraten. Dat zal nu ook een stuk lastiger gaan?, zegt Kleijer lachend. ?Het is heel simpel: Als je iets een tijd niet doet, verleer je het langzamerhand.?

Tegelijkertijd is taalbeheersing erg belangrijk weten de twee heren. Om goed te functioneren op het werk, maar zeker ook om weer aan het werk te komen als je werkloos bent geworden. Een vlot geschreven sollicitatiebrief is nu eenmaal een pre. Het dagelijks leven wordt echter ook makkelijker en prettiger voor wie goed kan lezen en schrijven. Want wie goed leest, kan zijn kinderen eveneens goed voorlezen.  En wie goed schrijft, kan met de pen het hart van zijn of haar geliefde raken.

Kleijer schat dat het Dictee van Kampen ongeveer tussen de 1.500 en 2.000 euro gaat opleveren. Deelname kost een tientje. Inschrijven gaat met groepjes van vijf en dus per vijftig euro. Kleijer met een kwinkslag: ?Afmelden kan alleen met een goede reden.?

Het Dictee van Kampen vindt op 29 januari plaats in het Ichthuscollege aan de Jan Ligthartharstraat 1. Aanvang: 19.30 uur.