Afbeelding

Raadspraat: Over leegstaande beeldbepalende panden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Eliza Nauta, D66)
?In de binnenstad van Kampen staan meerdere grote, karakteristieke, beeldbepalende panden leeg. Het Gotisch Huis, de gebouwen van de voormalige Theologische Universiteit aan de Koornmarkt en de Oudestraat, de voormalige HBS tegenover het oude stadsziekenhuis (nu poli), de panden aan de Boven Havenstraat die het jarenlang hebben moeten stellen zonder liefdevolle aandacht.

Het schoolgebouw van de Van Heutszkazerne aan de Buiten Nieuwstraat en natuurlijk het station van het Kamperlijntje, waarvandaan alle Kampenaren wel eens zijn vertrokken of zijn aangekomen. Eenzaam staan zij er onverwarmd en onverlicht bij. Een troosteloze aanblik... Desalniettemin doorstaan ze fier de natuurlijke elementen in afwachting van hun toekomstige lot.
Maar wat kan er gerealiseerd worden in deze gebouwen? Appartementen? Flexplekken voor zzp-ers? Horeca misschien? Mogelijkheden te over. Maar zijn ze haalbaar? De meeste van deze gebouwen zijn niet in eigendom van de gemeente en het gemeentelijke budget is niet dusdanig dat ze deze panden kan aankopen. Maar stimuleren en faciliteren ligt wel binnen de mogelijkheden. Op deze wijze kan de gemeente wel degelijk een rol spelen in de herbestemming van deze panden.
De tijd dat de gemeente over de hoofden van de inwoners besliste wat er gebeurde in de stad ligt gelukkig achter ons. Tegenwoordig is participatie het devies! Ook als het gaat om het vinden van nieuwe bestemmingen van deze leegstaande panden. Bolwerk-Buitenwacht en de HBS zijn hier goede voorbeelden van.

Een groepje geïnteresseerden is al een tijdje bezig om ideeën voor het stationsgebied en de directe omgeving, waar voorheen de Buitenwacht stond, uit te werken. Voor de HBS is inmiddels een Facebookpagina aangemaakt waarop te lezen staat: ?Samen met u maken wij een levensvatbaar plan, dat recht doet aan gebouw, stad en historie.?
Volgens D66 is dit de juiste weg. Een stad draait tenslotte om haar inwoners, niet om het gemeentebestuur. Mensen betrekken bij de ontwikkeling van hun directe leefomgeving zou volgens ons dan ook een vanzelfsprekendheid moeten zijn.
Sloop moet wat ons betreft ten alle tijden vermeden worden. Ook als het gaat om panden die op dit moment (nog) niet het labeltje ?monument? dragen, zoals het geval is bij het schoolgebouw aan de Buiten Nieuwstraat. Niet slopen en nieuw bouwen, maar op zoek gaan naar een nieuwe bestemming en vernieuwbouwen. Een mooi voorbeeld van vernieuwbouw is de voormalige koffiebranderij van Kanis en Gunnink aan de Hofstraat. Hier zijn een aantal zeer gewilde appartementen gerealiseerd door Deltawonen, waardoor er weer leven in de branderij is gekomen. De leegstaande panden genoemd in de eerste alinea gunnen wij ook een tweede (of derde, vierde of vijfde) leven.?